Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Medewerker controleert_en_reinigt_duikerAfgelopen week verschenen verschillende berichten over grote hoeveelheden neerslag en werd zelfs het woord ‘waterbom’ genoemd. Inmiddels lopen de weersvoorspellingen voor het Pinksterweekeind sterk uiteen. Waterschap Aa en Maas heeft preventief maatregelen genomen om wateroverlast te voorkomen. De medewerkers houden de situatie de komende dagen goed in de gaten.
Weersvoorspellingen
De voorspelde hoeveelheden neerslag voor vandaag en morgen (zaterdag 18 mei) zijn beperkt. Het lijkt erop dat we komende 10 dagen in totaal nog 75 mm neerslag kunnen verwachten waarvan het meeste op zondag valt (22 mm).
Maatregelen
De grondwaterstanden zijn normaal voor de tijd van het jaar en de grond is nog niet verzadigd. Dit betekent dat veel neerslag door de grond kan worden opgenomen en niet ‘afstroomt’ naar sloten, beken en rivieren.
Een grote hoeveelheid neerslag kan plaatselijk voor overlast zorgen. Daarom hebben de medewerkers van waterschap Aa en Maas preventief de volgende maatregelen genomen:
  • Krooshekken, gemalen en duikers zijn extra gecontroleerd en zo nodig gereinigd;
  • De waterinlaat is gereduceerd of zelfs helemaal stopgezet;
  • Op kritische locaties zijn de stuwen verlaagd;
  • Op kritische locaties is overmatige begroeiing verwijderd voor een betere doorstroming.
Mocht er een grote hoeveelheid neerslag vallen, dan kunnen veel stuwen automatisch of op afstand worden bijgesteld. Medewerkers van waterschap Aa en Maas houden de situatie het Pinksterweekeind en maandag nauwlettend in de gaten.