Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

20130524WeidevogelsVoor weidevogels zoals grutto’s, wulpen, tureluurs, kieviten en scholeksters is niets fijner dan te scharrelen naar voedsel in drassig land. Sterker nog, zij hebben natte gebieden hard nodig omdat in droge grond te weinig insecten en bodemdieren voorkomen om van leven. Het probleem is dat er in Nederland te weinig van dit soort plas- drasgebieden zijn. Met als gevolg dat de weidevogelstand al jaren een neerwaartse trend kent. Daarom zijn het Brabants Landschap, ANV d’n Beerse Overlaet, waterschap Aa en Maas, lokale weidevogelgroepen en een aantal agrariërs een proef gestart met het vernatten van landbouwpercelen ten behoeve van weidevogels.
Greppels
In het weidevogelgebied de Beerse Overlaet, van Cuijk tot Den Bosch, zijn drie landbouwpercelen uitgekozen. Twee percelen liggen in het stroomgebied van de Hoefgraaf in de gemeente Maasdonk. Eén perceel nabij Ravenstein in de gemeente Oss. Deze percelen worden vernat, in ieder geval de bovenlaag, doordat de aanwezige greppels of greppelstructuur onder water gezet wordt. Hiermee is de verwachting dat de voedselomstandigheden verbeteren en daarmee de weidevogelstand. Door de vernatting op dit kleinschalig perceelsniveau uit te voeren is de kans dat water  naar aanliggende percelen loopt zo klein mogelijk. Ook op het perceel zelf is de vernatting met name aanwezig in de randzones langs de greppels en heeft het geen nadelige gevolgen voor het gewas op het perceel.
Resultaten
De proef heeft als doel vast te stellen of en in welke mate vernatting van agrarische  percelen te realiseren is. Dit wordt gemonitord door de vrijwillige weidevogelbeschermers onder leiding van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer en qua peilbeheer en de mate van vernatting door het Waterschap. De proef loopt twee jaar. Dan zijn de resultaten bekend en worden deze gedeeld.
Veldbezoek
De commissie watersysteembeheer van waterschap Aa en Maas bracht afgelopen dinsdagavond een bezoek aan proefpercelen. Ondanks de stromende regen ontstond een levendige discussie over hoe zo flexibel en effectief mogelijk de maatregelen uitgevoerd kunnen worden. Een goede basis om gezamenlijk te bekijken waar de optimalisatie ligt voor het volgend jaar. Nu duimen dat alle broedparen hun jongen weten groot te brengen in dit koude voorjaar.
Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
"Peilbeheer en weidevogels Beerse Overlaet" maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden totstand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant.