Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

aa en maasWaterschap Aa en Maas heeft de aanleg van drie vispassages in de Aa nabij Veghel afgerond. Hierdoor kunnen vissen in de Aa voortaan 20 kilometer stroomopwaarts zwemmen, zonder dat zij worden gehinderd door stuwen. Van Heeswijk tot Erp is de Aa volledig vispasseerbaar en hebben vissen als de kopvoorn, het bermpje, de winde en de riviergrondel vrij baan.
 
Stuwen zijn nodig om het water op het juiste peil te houden. Ze vormen echter ook een obstakel voor vissen om door de rivier te zwemmen. Hierdoor raken vispopulaties geïsoleerd en zijn paaigebieden onbereikbaar. Door vispassages aan te leggen kunnen vissen de stuwen passeren. Dit vergroot het leefgebied en zorgt ervoor dat vispopulaties elkaar weer kunnen bereiken. Eerder al werd een vispassage aangelegd nabij het Ham in het buitengebied van Veghel. Met de aanleg van nog eens drie vispassages wordt het leefgebied van vissen in de Aa verder uitgebreid.  
 
De Wit Passage
De nieuwe vispassages zijn zogenaamde ‘De Wit passages’. Dit zijn ondergrondse, betonnen constructies, afgedekt met een rooster. In de constructies zijn betonnen traptreden aangebracht. Vissen kunnen middels deze traptreden ‘stap voor stap’ tegen de stroom in zwemmen. Volgen zij de trap, dan passeren zij de stuw.
De constructies zijn, met uitzondering van de roosters, in het veld amper zichtbaar. Ze hebben geen invloed op de waterstand en zijn ingepast op eigen grond van het waterschap langs de Aa.
Masterplan Aa Veghel
De aanleg van de drie vispassages hoort bij fase 2 van het Masterplan Aa Veghel. In dit plan vertalen de gemeente Veghel en waterschap Aa en Maas hun ambitie om gezamenlijk een toekomstvisie en uitvoeringsplan te maken voor het beekdal van de Aa op het grondgebied van de gemeente Veghel. De Aa loopt daar vanuit Boerdonk door Erp richting Veghel. Eén van die ambities is een Aa die van bron tot monding vrij optrekbaar is voor vis. De aanleg van de vispassages naast de stuwen bevordert de vismigratie en draagt zo bij aan de realisatie van die ambitie. In fase 1 van het project werd in en rond Veghel eerder al een Ecologische Verbindingszone (EVZ) gerealiseerd.