De Brabantse waterschappen hebben gezamenlijk beleid voor de sportvisserij gemaakt. Hierdoor is een gezonde visstand een stap dichterbij. Voor de vissers betekent dit dat er gevist kan blijven worden op de meeste wateren in Brabant. Wel wordt wat strenger gekeken naar een aantal zaken zoals het uitzetten van vis en het bijvoeren.
Peter van Dijk, Dagelijks Bestuurslid van Aa en Maas: “De waterschappen en de sportvissers staan samen aan de lat voor gezonde viswateren en een gezonde visstand. Samen met de sportvisserij kunnen we méér bereiken voor een natuurlijke en waterrijke leefomgeving waar Brabanders en bezoekers kunnen recreëren”.
Eén van de hoofdpunten uit het plan is dat hengelsportverenigingen en andere organisaties die visrecht huren een visplan opstellen. Het nieuwe gezamenlijke beleid zorgt voor duidelijkheid en eenduidigheid in Noord-Brabant.
Brabantbreed
De waterschappen verhuren visrechten voor wateren waarvan ze eigenaar van zijn. Daarmee maken de waterschappen het recreatief medegebruik door sportvissers mogelijk. De Brabantse waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta hebben gezamenlijk het visserijbeleid geactualiseerd. Aanleiding hiervoor waren de (voorgenomen) veranderingen in wet- en regelgeving en de wens om Brabantbreed een eenduidige benadering te hanteren.
Visplan
Het nieuwe visserijbeleid is een voortzetting van het al bestaande beleid op dit gebied. Een belangrijke aanpassing is dat elke huurder van visrechten een visplan moet opstellen. Daarin wordt het gebruik van het viswater beschreven. Visrechthuurders beschrijven in de visplannen onder andere welke vissoorten in de betreffende wateren worden uitgezet en welke beheermaatregelen ze nemen. Met visplannen kan het waterbeheer en visstandbeheer beter op elkaar worden afgestemd.
Peter van Dijk: “Met een actueel Brabantbreed beleid en met de regionale visplannen hebben we heldere gezamenlijke uitgangspunten vastgelegd. De Visstand Beheer Commissies en de waterschappen kunnen hun samenwerking hierop verder uitbouwen.
Gedeelde verantwoordelijkheid
In de aanloop naar het nieuwe visserijbeleid is veelvuldig met vertegenwoordigers van de sportvisserij overlegd, onder meer via de Visstand Beheer Commissies. Gedeeld uitgangspunt is dat gezamenlijk wordt gestreefd naar een gezonde visstand en een duurzaam beheer, als belangrijk onderdeel van het totale waterbeheer. De Brabantse waterschappen zien ook voor de toekomst de Visstand Beheer Commissie als het aangewezen overlegplatform daarvoor.