Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

 

Brabants groenDe gemeente Bernheze gaat tien Bernhezer sportverenigingen helpen hun energieverbruik drastisch omlaag te brengen. Bij de meeste verenigingen valt nog heel veel energie en daarmee geld te besparen.

Dat is in een tijd van teruglopende ledenaantallen en toenemende energielasten een welkom geschenk. Binnenkort starten de eerste energiescans bij de sportaccommodaties. Het project wordt gesteund door het Maatschappelijk Stimuleringsfonds van Rabobank Bernheze Maasland

 Met het project beoogt Bernheze energiebesparing te stimuleren bij de sportverenigingen. Behalve dat dit positief uitpakt voor klimaat en milieu, plukken ook de sportverenigingen vooral op financieel vlak hiervan de vruchten. Met het uitvoeren van de geadviseerde maatregelen uit de energiescan gaan verenigingen immers fors besparen op hun energielasten. Die rijzen de laatste jaren voor veel verenigingen de pan uit. Denk alleen al aan de veldverlichting die veel elektriciteit vraagt. Door deze energielasten straks beter te kunnen beheersen, of zelfs te verlagen, hoeft dit niet - of in ieder geval minder - via contributieverhogingen te worden afgewenteld op de leden.

Het Maatschappelijk Stimuleringsfonds van Rabobank Bernheze Maasland ondersteunt het project. Vanuit dit fonds worden maatschappelijke initiatieven gestimuleerd die de leefbaarheid en economie in Bernheze, Maasdonk en de voormalige gemeente Lith stimuleren

Het energiebesparingsproject wordt uitgevoerd door de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN voorheen RMB). Ook in andere gemeenten (bijvoorbeeld Heumen) zijn soortgelijke projecten met succes uitgevoerd.

De energiescan is gratis, maar niet vrijblijvend. Na uitvoering van de scans volgt een traject waarbij de verenigingen worden ‘gecoacht’ om de maatregelen, vooral die zich binnen vijf jaar terugverdienen, ook echt uit te voeren. Het liefst binnen de looptijd van het project. Daar waar mogelijk wordt onderling samengewerkt, bijvoorbeeld met de aanschaf van energiezuinige verlichting of bewegingssensoren.