Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Natuurgroep GestelOp zaterdag 8 maart 2013 organiseert Natuurgroep Gestel weer een excursie in de omgeving van kasteel Heeswijk.  Alweer enkele jaren gelden zijn in het kader van de reconstructie van de Aa omvangrijke werken uitgevoerd aan de loop van de Aa. Die werken waren nodig om meer waterberging te realiseren in dit beekdal. De vroegere meanders zijn weer aangesloten op de Aa en zijn opgeschoond, plaatselijk verdiept en verbreed met lange taluds.

 

Er is een mooie vistrap aangelegd in de directe omgeving van het kasteel. Ook is de slotgracht aangesloten op de Aa-meander, zodat verversing van het grachtwater mogelijk is. Het hoe en waarom wordt toegelicht door onze vaste gidsen Bert Subelack en Peter Janssen. Tijdens de werkzaamheden zijn restanten gevonden van een Romeinse boerderij nabij de hoeve Looz Corswarem. Ook is op geringe diepte, nabij De Molenhoek, ijzeroer gevonden wat duidt op een vroegere winplaats voor ijzererts. Vanaf de aantakking van de Aa nabij de Zuid-Willemsvaart tot aan de aansluiting op de  Leijgraaf maken we een ruime wandeling door dit prachtige park en gaan we bekijken hoe de natuur zich heeft ontwikkeld na deze forse ingrepen.

We vertrekken om 09.00 uur vanaf Gemeenschapshuis De Huif te Sint-Michielsgestel en gaan carpoolen. Deelname is gratis behoudens een bijdrage in de reiskosten. Uiteraard zijn ook belangstellenden die op eigen gelegenheid komen van harte welkom. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het kasteel. De wandeling start om 9.30 uur vanaf het parkeerterrein. Bij nat weer zijn laarzen of waterdichte schoenen aan te bevelen. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel: 0622432941 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.