Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

20140416Dynamisch Beekdal_The Day After.

In het Cultureel Centrum Bernrode waren wij op donderdag 9 oktober aanwezig bij een informatieavond over het project Heeswijkse Aa-beemden. In de Bernhezer van 8 oktober stond namelijk deze uitnodiging:

“Gemeente, provincie, waterschap en andere belanghebbenden zijn al enige tijd in gesprek om het gebied in en bij het beekdal van de Aa (voornamelijk gelegen tussen de N279 en de Mgr. Van Oorschotstraat/Heeswijkseweg in Heeswijk-Dinther) verder te ontwikkelen. Het project houdt onder andere in: de aanleg van natuur, beekherstel en het inpassen van ontwikkelingsmogelijkheden voor het bedrijf van de Gebr. Dijkhoff bv op de huidige locatie aan de Heeswijkseweg en de afronding van de dorpsrand van Heeswijk. In de afgelopen periode hebben diverse interactieve bijeenkomsten plaatsgevonden met omwonenden en belanghebbenden.”

Fijn dat we als “direct belanghebbenden” nog net op tijd op de hoogte waren en deze informatie- avond bij konden wonen. Zeker niet alle buurtgenoten zag ik bij deze bijeenkomst. Zij zullen de uitnodiging waarschijnlijk niet gezien hebben in de Bernhezer van 8 oktober….

Er was een overdonderende presentatie van alle betrokkenen. Een dichtgetimmerde show.

Aan tafel zaten: Stan Elings van het gelijknamige Landschapsbureau, Johan Put van Enviro Challenge, Remon Dijkhoff en wethouder Peter van Boekel.

We werden welkom geheten door ons ‘Heleen’ en even leek het of we gewoon bij de Kersouwe zaten om een genoeglijke avond te beleven. En daar is ook over nagedacht.

Stan Elings gaf ons alvast een voorschot op het recreëren in het toekomstige, mooie Aa-dal en memoreerde vooral aan zijn reeds gerealiseerde huzarenstuk rond het Aa-dal nabij Zwanenburg: het was en is ook nu, mooi daar!

Johan Put van Enviro Challenge heeft zijn bonus wat mij betreft al verdient. Alsof hij zelf deel uit- maakt van de familie Dijkhoff heeft hij ons meegenomen in de toekomstige uitbreidingsplannen van dit familiebedrijf en het beekdal.

Via 3D foto`s liet hij ons zien, dat het familiebedrijf Dijkhoff, de Gemeente , Provincie, Waterschap en de commissie Aa-dal er alles aan zullen doen om de uitbreiding van dit bedrijf zo mooi mogelijk te verpakken.

Heel mooi wordt het, dat moeten we ons realiseren. De ijsvogel kwam vijf keer voorbij, ingeplakte vogels en mensen met kinderen aan de hand liepen blij door de foto`s van ons toekomstig Aa-dal.

Ik werd er helemaal stil van. Wat krijgen we een bijzonder mooi ‘cadeau’. Een heel nieuw, nat Beekdal. Met koeien en bloemen, alsof we ons bestaand beekdal niet kennen.

Iedereen in ons dorp loopt het ‘rondje kasteel’ en geniet van het natte en oorspronkelijke Broekbos, de kruidige weiden met koeien, vogels en herten.

Zelfs de Biezenloop krijgt ineens een prominente rol. Maar tussen deze beek en onze vertrouwde Aa ligt wel het bedrijf Dijkhoff, nu uitbreidend naar categorie 5 , letterlijk uitbreidend van 0,8 ha naar 2,9 ha , stelt u zich dat eens even voor….. Not In My Back Yard!

Dit NIMBY project blijkt een grote prestige kwestie te zijn voor onze gemeente Bernheze. In de gehele provincie Brabant is namelijk geen groter NIMBY-project te vinden , wat als pilot dient voor door de Provincie nieuw ingestoken beleid. Er is alles aan gelegen om dit subsidieproject tot een goed einde te brengen.

Een paar punten blijven maar door mijn hoofd spoken. Niet alleen bij mij merk ik, als ik er met anderen over spreek. Een rake opmerking van mijn zoon: ‘Moet onze gemeente zijn burgers hiervoor niet beschermen!’

Is er wel echt alles aan gedaan om te zoeken naar een andere locatie voor dit bedrijf?

Had niet een onafhankelijk bedrijf de verschillende stofmetingen moeten doen en niet Enviro Challenge? Controleren zij in opdracht van de Gemeente niet hun eigen onderzoeken ?

Het is de optelsom van twee enorme uitbreidingen. De verbreding van de N279 naar vier rijbanen plus de uitbreiding van de firma Dijkhoff. Nog meer uitstoot van het levensgevaarlijke fijnstof en we wonen al in een risicogebied. De windrichting is nagenoeg altijd richting ons dorp.

Pijnlijk is het vanavond ook. Iedereen kent de familie Dijkhoff persoonlijk en we dragen hen een warm hart toe. Ook wij vinden dat een succesvol bedrijf de mogelijkheid moet krijgen om te floreren in de toekomst, mooi is het als een bedrijf over kan gaan van vader op zoon.

Leon Dijkhoff sluit deze avond af met een hand op zijn hart. Hij doet een oproep aan ons als gemeenschap en benadrukt zijn goede bedoelingen. Niemand trekt zijn woorden en goede bedoelingen in twijfel.

Maar wij wonen wel in zijn achtertuin….en maken ons grote zorgen.

 

Femke Brouwer , buurtbewoonster