Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

BernhezeDe Bernhezer sportverenigingen kunnen het komend jaar een fors lagere energierekening verwachten. Door alle energiebesparende maatregelen die zij hebben genomen, verbruiken ze voortaan veel minder gas en elektriciteit.

Populaire maatregelen bij de clubs zijn de installatie van bewegingsmelders, het plaatsen van extra zuinige koelkasten en ledlampen, die massaal in de plaats zijn gekomen van gloeilampen of verouderde TL-verlichting. En bij een aantal clubs zullen vanaf volgend voorjaar zonnepanelen de daken van de kantines sieren.

Energiekampioenschappen

Deze en nog veel meer maatregelen komen voort uit de Bernhezer Energiekampioenschappen, een project van de gemeente Bernheze, ondersteund door de Rabobank, om het energieverbruik van de clubs te reduceren, Daarmee scoren ze voor de clubkas én het milieu. Elf sportverenigingen hebben het afgelopen jaar meegedaan. Eind vorig jaar heeft een energie-adviseur de sportcomplexen gescand en is bekeken waar de verenigingen veel geld kunnen besparen.

Energiemaatregelen

Allerlei energiemaatregelen zijn tijdens het scannen de revue gepasseerd: LED-verlichting in plaats van gloeilampen of halogeen, aanwezigheidsschakelaars, het isoleren van leidingen en de mogelijkheid van zonneboilers of zonnepanelen. Jaarlijks zijn hiermee honderden of zelfs duizenden euro’s te besparen. Helemaal als de leden hier ook hun steentje aan gaan bijdragen. Bijvoorbeeld door te letten op overbodig brandende verlichting, of door deuren die onnodig open staan te sluiten.

Alleen maar winnaars

Met de afsluiting van de Bernhezer Energiekampioenschappen is de balans opgemaakt. Daaruit blijkt dat de meeste sportclubs goed van start zijn gegaan met de relatief eenvoudige maatregelen, zoals de LED-verlichting, het analyseren van verbruiksgegevens, en het uitzetten van overbodige apparatuur. De meer ingrijpende maatregelen, zoals isolatie, zonneboilers en veldverlichting op LED, vergen een lange adem en kosten meer geld. En daarvoor moeten de reserves worden aangesproken of andere constructies bedacht. Wethouder Wijdeven, portefeuillehouder sport, duurzaamheid en innovatie, is vanaf het begin betrokken bij dit project en is tevreden: “Het mooie aan deze kampioenschappen is dat er slechts winnaars zijn: de verenigingen zelf, de lokale installateurs en natuurlijk ook het milieu.”