Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

spinIn het Natuurcentrum de Maashorst wordt op vrijdag 29 mei om 18.00u het officiële startschot gegeven voor een ‘1000-soortentelling’ in de Maashorst. Geert Versteijlen, voorzitter van stuurgroep de Maashorst, de wethouders van de omliggende gemeenten en vertegenwoordigers van ARK en Staatsbosbeheer voeren symbolisch de eerste waarnemingen in. Namens stichting natuurorganisaties De Maashorst, verricht Jos van der Wijst de openingshandeling. Deze megatelling, waarbij alle flora en fauna in kaart wordt gebracht, gaat het hele weekend door en eindigt zondagavond 31 mei om 18.00 uur. Er wordt geprobeerd om duizend soorten te scoren. Iedereen is van harte welkom een kijkje te komen nemen in het Natuurcentrum, Erenakkerstraat 5 in Nistelrode. Hier worden de actuele standen bijgehouden en kan men informatie verkrijgen.

Volgens Jan-Willem Hermans van Vogelwacht Uden is het doel om zoveel mogelijk soorten in kaart te brengen. Er zijn verschillende werkgroepen samengesteld die elk vanuit hun eigen kennis en expertise een bepaalde soortgroep gaan inventariseren. Aan het hoofd van zo’n werkgroep staat een coördinator die de werkzaamheden verdeelt over de leden en het overzicht behoudt.
Denk aan planten, dagvlinders, bijen, vleermuizen, zoogdieren, vliegen, muggen, vogels, sprinkhanen, mieren, libellen, padenstoelen, waterfauna en flora, mossen, korstmossen, nachtvlinders, spinnen en kevers. Alle waarnemingen worden direct via een smartphone of tablet ingevoerd op waarneming.nl zodat een gigantisch overzicht ontstaat.
“Op dit moment is de Maashorst volop in ontwikkeling. We hopen dat alle inspanningen en investeringen de biodiversiteit van het gebied ten goede komt. Door een nulmeting te houden krijgen we meer inzicht in de natuurwaarden van de Maashorst en weten we over een paar jaar, wanneer de telling opnieuw wordt uitgevoerd, welke soorten toe- en welke afgenomen zijn. Op basis daarvan kan dan weer het beleid worden aangepast”, aldus Hermans.

Waarneming.nl

Na de openingsceremonie gaan tientallen leden van de aangesloten verenigingen, instanties en individuelen het veld in om vleermuizen, uilen, nachtzwaluwen en nachtvlinders te inventariseren. De daaropvolgende dag en zondag wordt op volle sterkte geteld om zoveel mogelijk verschillende soorten in te kunnen voeren op waarneming.nl. In het Natuurcentrum wordt dagelijks de actuele stand bijgehouden. De organisatie hoopt dat de teller zondagavond om 18.00 uur op duizend soorten staat. De entree van het Natuurcentrum de Maashorst is gratis. Voor meer informatie neem contact op met Jan-Willem Hermans, telefoon 0413-269804.rupsvleermuizen