Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

harrys_boom_donkere_lucht.jpgNa het plaatsen van deel twee over ‘Harry’s boom’ ontvingen wij een reactie van raadslid Theo van Overbeek. Nadat hij ons artikel had gelezen informeerde hij, en ondernam hij actie. Zo krijgt het verhaal voor zowel Harry als de lindeboom toch nog een happy end. (foto Wim van der Lubbe. Tekst Toon Konings)


Na het omwaaien van de boom vond Piet hopman van de gemeente Bernheze dat de boom weinig wortel had geschoten. Indien de uit de kluiten gewassen boom weer rechtgezet zou worden, zou hij door de geringe wortelomvang waarschijnlijk weer omwaaien. Hij besloot de boom niet opnieuw recht te zetten.

Toen Theo van Overbeek dit las op deze website, wou hij er het fijne van weten. Hij nam contact op met Piet Hopman en hij schakelde Wouter van den Dungen in, een boomchirurg uit Vorstenbosch. Deze kwam tot de conclusie dat Piet hopman gelijk had; het overeind zetten van de boom in zijn huidige vorm zou niet zinvol zijn.

Wouter stelde echter wel een andere optie voor; het kandelaberen van de boom. waarna hij wel weer overeind zou kunnen worden gezet. Kandelaberen is een snoeitechniek waarbij alle takken worden ingekort tot een lengte van circa een meter. Daarmee zou de markante lindeboom veranderen in een leilinde maar zou zijn overlevingskansen aanzienlijk verhogen.

Theo en Piet overlegden en besloten om de boom te laten verzetten en te kandelaberen.
Zo gezegd zo gedaan, de boom is inmiddels verzet en ontdaan van zijn weelderige tooi. Op de plaats waar hij stond zal een andere grote lindeboom gezet worden van categorie 1.

Al is het een wat kalige aanblik, in deze vorm is de kans dat hij opnieuw omwaait gering, en zal de boom beter wortel gaan schieten. En zo heeft men met vereende krachten zijn best gedaan om de boom te behouden.
Harry van de Pas laat in een reactie weten: “Nieuwe ronde nieuw geluk. Ik ben er blij mee dat er zoveel respect is voor deze oude lindeboom.”

De foto's hieronder verbeelden het verhaal: eerst de boom op zijn oorspronkelijke plaats. Dan de boom op zijn nieuwe plek. Ten derde de omgewaaide boom en tot slot de lindeboom gekandelaberd op zijn nieuwe 'stek'.

harrys_lindeboom_oude_plaats.jpgharrys_lindeboom_verplaatst.jpgharrys_lindeboom_omgewaaid.jpgharrys_boom_staande_foto.jpg