Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

080525-wvdl-vistrap.jpgHet is een drukte van belang rond het kasteeltje Zwanenburg, op het landgoed en bij de iets verderop gelegen Kilsdonkse molen. Graafmachines, kranen, bouwvakkers, alles en ieder lijkt tegelijk aan het werk te zijn op dit stukje van Dinther. Ook het waterschap Aa en Maas heeft zich niet stilgehouden. Bron: Brabants Dagblad.


Afgelopen tijd is het waterschap druk bezig geweest met het aanleggen van de ecologische verbindingszone van Zwanenburg naar de Kilsdonkse molen. Een van de onderdelen van die ecologische verbindingszone is het maken van een vistrap bij stuw C in de Aa, ter hoogte van Zwanenburg. Dat is nodig om vissen de stuw te laten passeren. Hierdoor kunnen de vissen vanuit de Maas naar de Aa zwemmen waar de vissen zich voortplanten.

"De Aa is belangrijk voor vissen, bijvoorbeeld windes en kopvoorn die vanuit de Maas komen zoeken naar water om zich voort te planten. Daarvoor hebben ze zandige plekken nodig zoals in de Aa", legt ecologe Mirja Kits uit.

Omdat de vissen de stuwen in de Aa niet kunnen passeren, zijn andere maatregelen nodig om de vissen toch verder in de Aa te laten komen. Daarvoor heeft het waterschap onlangs bij Zwanenburg een zogeheten 'De Witt-vispassage' aangebracht. "Je kunt een vistrap op verschillende manier maken", aldus Kits. "Het heeft te maken met de soort waterloop, wat de beste vistrap is."

De vistrap die nu in Dinther is gemaakt, bestaat uit betonnen bakken die door schotten van elkaar gescheiden zijn. In elk schot zit een opening. De vissen in de Aa worden door een soort 'lokstroom' een buis ingelokt en komen dan in de vistrap aan. Als de vissen tegen de stroom opzwemmen worden ze als het ware vanzelf, via de openingen in de schotten, van de ene trap naar de andere geleid. Zo gaan ze om de stuw heen en komen de vissen aan de andere kant weer in de rivier terecht. Volgens Jan Keijzers. bestuurslid van het waterschap werkt deze soort vistrap heel goed.
"Ook in de Hertogswetering is dit type vistrap gemaakt", aldus Keijzers.

Woensdag is er voor het eerst water door de vistrap in Dinther gestroomd. "We hebben het nu op peil gebracht, maar op sommige plaatsen in de vistrap stroomt het water nog wat te snel. Dat gaan we nog aanpassen", vertelt Aad Engelen van Grontmij. "En er komt straks nog een rooster over de betonnen bakken heen zodat er ook machines over heen kunnen rijden die moeten zorgen voor het onderhoud van de Aa. In het najaar gaan we ook aanplanten en dat moet dan weer worden bijgehouden."

Het zal er over pak 'm beet een jaar heel anders uitzien rond het landgoed Zwanenburg, denkt ook Keijzers. "Ik ben bij veel projecten betrokken, maar dit staat wel in mijn top drie."
Want het wordt een mooi gebied rond het landgoed en het kasteel waar een gracht omheen komt te liggen. En de Kilsdonkse molen die weer gaat draaien. Er komen nieuwe fietsroutes en ook kanoërs kunnen straks hun gang gaan op de Aa. "We maken het straks zo dat de kanoërs voor de stuw kunnen uitstappen en dan over de roosters van de visstrap heen achter de stuw weer het water in kunnen", zegt Engelen.


Bron: Brabants Dagblad, auteur: Edith Verwegen