Ongedierte. Wat zit er nou in m'n pot? Een groot vliegend beest was in de wespenvanger bij Loepkijkers terras terechtgekomen en danste op en neer tussen de afgesloten opening aan de bovenkant en de ranjaplas aan de onderzijde. Het bleek bij nadere bestudering een hoornaar.
Dat kan allemaal wel zo zijn, maar Loepkijker nam het zekere voor het onzekere. De hoornaar en de rest van de steekfamilie verdween in een emmer water om de lijdensweg te bekorten. Nadat Loepkijker zeker wist dat er niks meer bewoog schudde hij de inhoud van de pot op de terrastafel. Drie dagen wespenvanger had als resultaat 253 dode wespen, 1 hoornaar en enkele tientallen vliegen in verschillende verschijningsvormen. Dit moet een absoluut topjaar zijn voor de ongediertebestrijders, vermoedt Loepkijker.
"Het is inderdaad drukker dan de afgelopen jaren", weet Hans van Keijsteren, eigenaar van Zungo ongediertebestrijding in Uden. "De omstandigheden voor wespen zijn met name in februari en maart erg gunstig geweest. Niet te koud, niet te warm. Wij merken het goed aan al het extra werk dat we deze dagen krijgen. Vooral als het in het weekend mooi weer is geweest, staat hier de telefoon 's maandags roodgloeiend."
En die hoornaar treffen Van Keijsteren en zijn 14 medewerkers ook steeds vaker aan. "Da's echt iets van de laatste jaren. Tien jaar geleden zag je ze eigenlijk nooit. Nu moeten we elk jaar wel zo'n tien nesten ruimen." Van Keijsteren weet ook dat de hoornaar in principe voor mensen minder lastig is dan de op zoetigheid beluste huis-tuin-en-keukenwesp. "Maar ja, mensen worden al bang als ze deze beesten maar zien vliegen. Terwijl als je er nuchter naar zou kijken, zijn het in feite heel mooie beestjes."
Bron: Brabants Dagblad