Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015


090205-leijgraaf_e.o._06.jpgOnze fotograaf, is deze keer langs de Leijgraaf en omgeving geweest en wil u graag zijn fotoresultaten laten zien.
U vindt daar een nieuw natuurgebied, waar we best zuinig op mogen zijn.
Wikipedia zegt het volgende over de Leijgraaf: Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
Gekanaliseerde Leijgraaf op de grens van Heeswijk-Dinther en Middelrode
De Leijgraaf of Leigraaf is een zijriviertje van de rivier de Aa (Noord-Brabant) in het oosten van Noord-Brabant. De Leijgraaf is geen natuurlijke beek, maar was in oorsprong een vochtige laagte. Oude benamingen voor die laagte waren onder andere 'de Meer' of 'De Jeucke'. Na uitgraving werd de algemene benaming Leijgraaf.
De Leijgraaf ontspringt bij Boekel en stroomt vervolgens in noord-noordwestelijke richting om op de voormalige gemeentegrens van Heeswijk-Dinther en Middelrode uit te monden in de rivier de Aa. De Leijgraaf stroomt door de gemeenten Boekel, Veghel Uden, Bernheze en Sint-Michielsgestel. De Leijgraaf heeft een lengte van ongeveer 20 km en wordt door 29 bruggen overspannen.
Bij de bron van de Leijgraaf, op een kruispunt van verschillende loopjes en slootjes, is de breedte van de Leijgraaf amper 1 meter. Bij de uitmonding in de Aa bedraagt de breedte ongeveer 10 meter. Het verval van de rivier, tussen de bron 12.80m + NAP en de uitmonding in de Aa op 5.10m + NAP, bedraagt 7,70m.
Voor de kanalisatie viel de Leijgraaf vaak droog in de zomer. In de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw is de Leijgraaf gekanaliseerd en zijn er stuwen aangelegd om het waterpeil te kunnen reguleren. Hierdoor is de Leijgraaf een beekje met lange rechte delen geworden. Momenteel worden door het Waterschap Aa en Maas werkzaamheden uitgevoerd om de oevers natuurlijker te maken. Ook worden bij de stuwen vistrappen gecreëerd. Belangrijkste doel van deze werkzaamheden is om amfibieën en vissen meer mogelijkheden te bieden om hun leefgebied uit te breiden.