Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

geit.jpgDe melkgeitenhouderij van Edwin van der Pas en Mariejet Ebbers is genomineerd voor de Beter Voeren Trofee van Cehave Landbouwbelang.De veehouderij sprong in het oog vanwege de innovatieve bedrijfsvoering en een zelfbedachte voermachine.

Veertien jaar geleden begon Mariejet Ebbers op het veebedrijf aan De Bleken in Heeswijk met het houden van geiten. Twee jaar geleden trok het echtpaar de stoute schoenen aan. De melkkoeien werden verkocht, oude stallen werden gesloopt, nieuwe gebouwd en met lammeren van de beste bedrijven werd een nieuwe veestapel opgezet. Momenteel telt het bedrijf tweeduizend geiten, waaronder 1650 melkgeiten. "Alle kennis en ervaring die we afgelopen 14 jaar opgedaan hebben, zit in ons nieuwe concept. We zochten daarin naar een voermachine die heel nauwkeurig elke individuele geit kan voeren, maar zoiets was niet te koop", vertelt Edwin van der Pas. Naar eigen idee en in samenwerking met Smederij van Rijn in Hazerswoude Rijndijk in Zuid- Holland ontwikkelde het echtpaar een nieuwe voermachine.

De meterslange nieuwe voermachine, een knap staaltje techniek van hoge kwaliteit, staat opgesteld in de grote geitenstal. Storingsvrij, zeven dagen per week en 24 uur per dag voorziet de machine de geiten van krachtvoer. De werking is even simpel als ingenieus: de geiten stappen zelf en geheel vrijwillig in de voermachine. Via een elektronische oorknop wordt de geit herkend en krijgt het dier een portie krachtvoer, precies de hoeveelheid die de computer heeft berekend. Ongeveer vijf minuten heeft de geit de tijd om het voer op te eten en uit de machine te stappen. "Hoe meer melk een geit geeft, des te meer krachtvoer zij krijgt. Bijvoorbeeld een geit die elke dag twee liter melk geeft, heeft minder krachtvoer nodig dan een geit die vijf liter melk geeft. De geiten krijgen niet alles ineens, want dan zouden ze buikpijn krijgen. Sommige geiten die veel melk geven, krijgen daarom wel tienmaal op een dag een portie. Droog hooi en stro kunnen geiten de hele dag onbeperkt uit de ruif eten," legt de boer uit.

De nieuwe machine lijkt het Ei van Columbus. Door het individueel voeren is geen lange voergang in de stal nodig. Dat scheelt in het aantal vierkante meters en dus in de bouwkosten. De geiten hoeven ook niet meer in voergroepen te worden opgesplitst en dat scheelt een hoop werk.

Edwin: "Onze filosofie is om zo efficiënt mogelijk te werken. We willen duurzaam omgaan met dieren, voer en arbeid. Met zo min mogelijk voer willen we zoveel mogelijk melk produceren, waarbij de geiten kerngezond blijven." Mariejet vult aan: "Je kunt alleen goede bedrijfsresultaten halen met een gezonde veestapel en je bent alleen een goede boer als je goed bent voor je dieren. De geit kan de hele dag gaan kijken of hij voer krijgt. Er is geen heisa in de stallen door deze manier van voeren. Het gaat allemaal zo relaxed."


Bron: Brabants Dagblad