Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_butterfly.jpgZondag 17 mei is de Dag van het Brabantse Platteland. Op deze dag worden in de hele provincie Brabant activiteiten georganiseerd die een beeld geven wat in het kader van de reconstructie van het platteland gebeurt.
 

De reconstructie van het platteland is opgestart na de massale uitbraak van varkenspest in 1997. Er zijn maatregelen bedacht om de kans op dit soort rampen te minimaliseren. In de jaren daarna zijn er veel meer onderwerpen toegevoegd die op het platteland spelen. Onderwerpen als leefbaarheid, natuur, landschap, recreatie, verdroging, waterberging, structuurverbetering van de landbouw zijn allemaal meegenomen in de reconstructieplannen die in 2005 zijn vastgesteld. Bernheze is onderdeel van het reconstructieplan Maas & Meierij. Een groot aantal partijen zijn betrokken bij de het opstellen en uitvoeren van de plannen: provincie Noord-Brabant, Brabantse Milieufederatie(BMF), Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie(ZLTO), Waterschappen, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, gemeenten, enz. In 2005 is de uitvoering begonnen. Ook in Bernheze.

Voor de intensieve veehouderij, bedrijven met varkens of kippen, is een zonering gemaakt. In extensiveringsgebieden gaat de intensieve veehouderij afbouwen. Extensiveringsgebieden liggen rond de woonkernen, in natuurgebieden, in beekdalen of in landschappen met bijzondere waarden. In de landbouwontwikkelingsgebieden, de LOG's, is ruimte voor grote intensieve veehouderijbedrijven. Bedrijven krijgen hier grote bouwblokken en de wegen worden aangepast om het zware en vele verkeer op te kunnen vangen. Met beplanting: houtsingels, houtwallen, laanbeplanting, boomgroepen en erfbeplanting, ontstaat er een modern goed ingepast agrarisch landschap.

Het overige gebied is verwevingsgebied. Hier stoppen agrarische bedrijven, gaan bedrijven uitbreiden, moderniseren of zich verbreden. In de verwevingsgebieden zijn de functies landbouw, recreatie, wonen en natuur naast elkaar aanwezig en met elkaar verweven.

De uitvoering van de reconstructie komt in Bernheze ook op gang. In de landbouwontwikkelingsgebieden zijn de wegen verbreed. Meestal door langs de wegen grastegels te plaatsen en passeerstroken te maken. In het bestemmingsplan buitengebied, waar momenteel nog druk aan wordt gewerkt, zal de integrale zonering voor de intensieve veehouderij worden vastgelegd.

Natuurgebieden worden vergroot en de grote natuurgebieden worden onderling met elkaar verbonden door het aanleggen van zogenaamde ecologische verbindingszones. Het geheel wordt de ecologische hoofdstructuur genoemd. Langs de Aa, Leigraaf en Grote Wetering ontstaan natuurstroken en stapstenen. Stapstenen zijn kleine natuurgebiedjes. De Bedafse Bergen en de Heeswijkse bossen worden ook met elkaar verbonden door een ecologische verbindingszone. Hiervoor zijn houtsingels en poelen aangelegd. Hoewel er al diverse kilometers verbindingszones zijn aangelegd is er nog veel werk te verzetten. In 2018 moet de ecologische hoofdstructuur zijn afgerond.

Op 17 mei staan een landgoed en een melkveehouderij in Bernheze centraal. Op landgoed de Berkt organiseert IVN Bernheze een groot aantal activiteiten. Een avontuurlijke tocht over het landgoed door de natuur, een informatiemarkt met veel activiteiten voor de kinderen en een terras voor een drankje en een hapje. Vanaf de Berkt kunt u met een huifkar naar het melkveebedrijf van de familie School. Hier geeft de ZLTO afdeling Bernheze u beeld van een modern melkveehouderijbedrijf en de ontwikkelingen in de landbouw.