Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_kasteel1Rechtbank oordeel: betere onderbouwing nodig. De start van de werkzaamheden bij Kasteel Heeswijk, tweede fase van het project Dynamisch Beekdal, loopt vertraging op. Dat is het gevolg van een uitspraak van de voorzieningenrechter in Den Bosch.

Deze oordeelde dat de gemeente Bernheze de benodigde aanlegvergunning niet goed genoeg heeft onderbouwd.  Met deze uitspraak is de verleende aanlegvergunning vernietigd. De gemeente Bernheze zal een nieuw afgewogen besluit moeten nemen tot verlening van een aanlegvergunning. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer er opnieuw een besluit wordt genomen.

Proces
Waterschap Aa en Maas stelde op 28 november 2008 het inrichtingsplan Meander Kasteel Heeswijk vast. Dit is de fase 2 in de herinrichting van het plan ‘Dynamisch Beekdal’. Voor (een deel) van de inrichtingswerkzaamheden voor fase 2 is op basis van het vigerende bestemmingsplan een aanlegvergunning nodig. Het gaat dan om een vergunning voor het afgraven van de bodem en het verflauwen van de ecologische oevers. De gemeente Bernheze verleende deze aanlegvergunning op 8 december 2009.  Daarmee zou Waterschap Aa en Maas een ecologische verbindingszone langs de oude Aa-meander , ter hoogte van Kasteel Heeswijk kunnen realiseren. Evenals het aanleggen van vier poelen. Tegen deze vergunning is bezwaar gemaakt. De voorzieningenrechter oordeelde op 11 februari dat de onderbouwing voor het afgeven van de vergunning onvoldoende was. De gemeente Bernheze moet nu een nieuwe besluit nemen over het afgeven van een dergelijke vergunning.

Vertraging
Hoelang dit proces gaat duren, is op dit moment nog niet te overzien. Het betekent in de praktijk vertraging. Totdat er een aanlegvergunning is verleend kan er nog geen schop de grond in om de tweede fase van Dynamisch Beekdal te realiseren.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het project Dynamisch Beekdal maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.