Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_biodiversiteitDe provincie Noord-Brabant werkt aan biodiversiteit. Deze website toont dat, en inspireert u misschien ook aan de slag te gaan. Zeker in 2010, het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. Als ambtenaar, als boer of als burger; ieder kan op zijn of haar manier wat doen. En dat is belangrijk. Omdat biodiversiteit ons alles geeft wat we nodig hebben.

 

Biodiversiteit leeft!
Onze aarde herbergt een enorme hoeveelheid aan verschillende dieren, planten en micro-organismen. Dit noemen we biodiversiteit. Biologen schatten het totale aantal levensvormen op ongeveer 40 miljoen. Een ongekende rijkdom! Door de economische groei, toenemende bebouwing en uitbreiding van onze infrastructuur staat de biodiversiteit in onze wereld echter onder grote druk. Ook in Brabant. Als we niets doen, sterven er in de toekomst steeds meer planten en dieren uit.

Verlies van biodiversiteit is verlies van welzijn en welvaart

Is dit erg? Ja, want biodiversiteit vormt de basis van ons leven. Biodiversiteit levert grondstoffen, medicijnen en voedsel. Het reguleert de water- en luchtkwaliteit, beschermt ons tegen natuurrampen, het biedt mogelijkheden voor recreatie en educatie. Met het verlies van biodiversiteit komt ons welzijn en onze welvaart aanzienlijk in gevaar. Daarom moet er nú wat gebeuren. Niet voor niets hebben de Verenigde Naties 2010 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Biodiversiteit.

Biodiversiteit toen en nu

Van oudsher houden in Noord-Brabant de terreinbeherende instanties zoals Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zich bezig met de realisatie en het beheer van natuur en biodiversiteit. Dit gebeurt vooral binnen de ecologische hoofdstructuur. Steeds meer instanties gaan zich echter actief inzetten, zoals de waterschappen en reconstructiecommissies. Maar ook bijvoorbeeld agrarische ondernemers, gemeenten en bedrijven zetten steeds meer stappen in de goede richting. Deze partijen werken vooral ook voor de biodiversiteit buiten de ecologische hoofdstructuur. Zowel in de bebouwde omgeving als in het agrarisch gebied is namelijk nog veel winst te boeken voor biodiversiteit.

Laat u inspireren

Op deze site kunt u zien wat er in Noord-Brabant gebeurt, maar ook wat er dit jaar wordt georganiseerd op het gebied van biodiversiteit. En dat is niet niks. We lopen in Nederland voorop met initatieven. Ook u kunt uw belangrijke steentje bijdragen. Laat u inspireren en help op uw eigen manier om onze provincie groener, mooier, schoner, gezonder en leefbaarder te maken.

Want: biodiversiteit leeft!