De eikenprocessierups komt sinds 1990 in het zuiden van Nederland voor.
De laatstejaren nam het aantal meldingen van overlast door de rupsen toe. De rupsen, die tot wel 700.000 brandharen kunnen bezitten, kunnen voor mens en dier veel overlast veroorzaken.De overlast kan bestaan uit huidirritaties,ontstekingen van luchtwegen en/of ogen.Ook dit jaar wordt er weer overlast verwacht van de eikenprocessierups.
Wat is de eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de rups van eennachtvlinder. Deze vlinder legt haar eitjes in de toppen van eikenbomen. De rupsen ondergaan vijf vervellingen tijdens hun groeiproces. Vanafde derde vervelling produceert de rups steeds meer brandharen.
Waar komen ze voor?
De nesten van de eikenprocessierups komenvoor in inlandse eiken. U herkent ze aan het grijze spinsel dat eromheen zit. De nesten zijn meestal zo groot als een handbal.
Wat doet de gemeente?
De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups al een aantal jaren. Dat gebeurt in een zo vroeg mogelijk stadium. Op locaties langs doorgaandewegen spuit de gemeente een biologisch bacteriepreparaat op de bomen waarin ze voorkomen.Het middel is alleen schadelijk voor rupsen,niet voor mensen of andere dieren. Daar waar zeldzame vlinders voorkomen wordt niet gespoten. Verder zuigt de gemeente de rupsen op met behulp van een vacuümton, die voorde helft is gevuld met water. In het water zijn debrandharen van de rupsen ongevaarlijk.
Wanneer?
Afhankelijk van het weer, worden de bomen inhet buitengebied ongeveer begin mei bespoten.De rupsen hebben dan nog niet de overlastveroorzakende brandharen. Voor een goedresultaat is het van belang dat het windstilis. Daarom zal de gemeente ook ’s avonds en’s nachts spuiten. Dit kan enige geluidsoverlasttot gevolg hebben. Aangeraden wordt om vee op minimaal 15 meter afstand te houden vande bespuiting.
Op nevenstaande lijst staan destraten waar gespoten gaat worden. Het opzuigen van de rupsen zal vanaf eind mei/begin juni plaatsvinden.
Wat kunt u doen?
Bestrijd nooit zelf de rupsen.Wanneer u de eikenprocessierups signaleert,geef dit dan door aan de gemeente, telefoon(0412) 45 88 88.
Voor vragen of opmerkingen kunt u contactopnemen met de heer G. de Bekker van deafdeling Civiel- en Cultuurtechniek, telefoon(0412) 45 88 88.
Stratenlijst te bespuiten bomen:
Heeswijk-Dinther
Fokkershoek, Gouverneursweg, Groenstraat,Heibloemsedijk, Hoge Broekstraaat, Hogeweg,Hommelsedijk, Hommelsehoeve, Justitieweg,Kaathovensedijk, Kameren, KanaaldijkNoord, Koffiestraat, Krommertseweg, Laag-Beugt, Hoog Beugt,Laageindsedijk, Laverdonk,Liniedijk, Meerstraat, Rukven, Schanseweg.Lariestraat.Vorstenbosseweg, Zandstraat, Loosbroek,Dintherseweg
Loosbroek
Koningsstraat, SchaapsdijkNistelrodeUdenseweg.VorstenboschKampweg, Langenbergsestraat, Lendersgat,Meuwelweg, Nistelrodesedijk
Overlast op uw terrein?
Ook in eiken die geen eigendom zijn van degemeente Bernheze komen rupsen voor. De aannemer die in opdracht van de gemeente werkt, kan deze ook bij u verwijderen. Omdat het hier om uw bomen gaat, zijn ook de kostenvoor uw rekening. U kunt de overlast melden via(0412) 45 88 88. De gemeente Bernheze geeft uw adres door aan de aannemer en deze komt dan bij u de rupsen uit de bomen verwijderen.Hiervoor geldt een starttarief van € 50,-. De aannemer bestrijdt de rupsen maximaal 45 minutenlang, inclusief de reistijd naar uw adres vanuiteen ander adres in Bernheze. Mocht deze tijd niet voldoende zijn, dan wordt er voor een tariefvan € 83,85 per uur verder bestreden. U dient zelf thuis te zijn bij de bestrijding, omdat u de vergoeding voor het bestrijden ter plekke contant dient te voldoen. De genoemde bedragen zijn excl. btw.