Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

flyfosaat_banner1_copyKomt u terug van vakantie, ziet uw stoep er niet meer uit. Onkruid! Tussen spleten en kieren groeit van alles wat er niet thuishoort. Veel mensen gaan dan aan de slag met het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Waterschap Aa en Maas waarschuwt hiervoor omdat het op termijn gevaarlijk kan zijn voor ieders gezondheid.

 

Onderzoeksmedewerker van Aa en Maas Wim van der Hulst over glyfosaat: “Stel, je spuit thuis je stoep met dit bestrijdingsmiddel en later gaat het regenen. Dan stroomt dit regenwater weg met glyfosaat erin opgelost. De kans is dan groot dat het naar de Maas stroomt en zo de Biesbosch bereikt waar van rivierwater drinkwater wordt gemaakt. Momenteel bevat de Biesbosch veel glyfosaat. Het kost drinkwaterproducent Evides steeds meer moeite om dit bestrijdingsmiddel uit potentieel drinkwater te verwijderen. Bovendien is glyfosaat niet goed voor natuur, flora en fauna. Gebruik daarom geen glyfosaat of zo min mogelijk en volgt exact de gebruiksaanwijzing op de verpakking speciaal voor thuisgebruik.”

 

Alternatieven voor glyfosaat

Wim van der Hulst heeft hier wel ideeën over: “Wat je kunt doen is, onkruid wegborstelen of wegbranden. Voor wie een hekel heeft aan deze klus, kan eenmalig de voegen uitkrabben en deze vullen met cement.” Nog een belangrijk tip: “Houd bij het aanleggen van een nieuwe stoep rekening met een zo smal mogelijke voeg.” Nog meer tips? Kijk op www.zonderisgezonder.be

Kringloop

U drinkt kraanwater. Later bezoekt u het toilet en trekt door. Het afvalwater gaat het riool in. Ook regenwater van veel stoepjes gaat via de straatkolk het riool in. Aa en Maas zuivert dit op de rioolwaterzuivering. Via beken en rivieren laten wij het water weer schoon terug de natuur in stromen. Dit is van levensbelang is voor mens en natuur en een voorwaarde voor drinkwatermaatschappijen om er later kraanwater van te maken. Daarom: pas op met glyfosaat! 

Waterschap Aa en Maas waarschuwt niet alleen burgers voor de gevolgen van glyfosaat maar ook agrarische en industriële bedrijven. 

 

Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water. Dit doen we voor nu en later, voor 700.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant.

 

  • Wij zuiveren het afvalwater en geven het weer schoon terug aan de natuur. Heel belangrijk! Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier.
  • Wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw zodat gewassen goed kunnen groeien.
  • Wij zien er op toe dat de 110 kilometer lange Maasdijk bestand is tegen extreem hoge waterstanden.
  • We zetten ons in voor fraaie waterrijke gebieden in natuur en stad zodat iedereen er van kan genieten.
  • Wij controleren de waterkwaliteit in recreatieplassen zodat niemand ziek wordt van een zwempartij.
  • We nemen noodzakelijke maatregelen met betrekking tot de klimaatverandering.

 

Waterschap Aa en Maas staat voor duurzaam waterbeheer, waarbij de nadruk ligt op ieders veiligheid, gezondheid en welzijn. Ook de generaties na ons hebben hier profijt van.

 

Werken met water. Voor nu en later.  

 

De laatste nieuws- en persberichten van Aa en Maas kunt u ook volgen via twitter (http://twitter.com/aaenmaas) en onze rss service (www.aaenmaas.nl/nieuwsservice).