Over de omlegging van de Zuid-Willemsvaart tussen ’s-Hertogenbosch en Rosmalen is al veel geschreven. Maar wat betekenen de plannen voor het aanpassen van het kanaal tussen Den Dungen en Veghel voor u en uw leefomgeving? Hoe is de relatie met de verbreding van de N279? Hoe wordt u op de hoogte gehouden van de geplande werkzaamheden? In dit artikel geeft Rijkswaterstaat antwoorden voor zover ze op dit moment bekend zijn.
Wat zijn de plannen met de Zuid-Willemsvaart?
Containerschepen met een laadvermogen tot 1350 ton kunnen straks varen vanaf de havens bij Rotterdam, via de Maas en de Zuid-Willemsvaart tot aan Veghel. Vanaf 2015 moet dit de realiteit zijn. Om dat te bereiken graaft Rijkswaterstaat een ca. 4,20 meter diep, ca. 45 meter breed en 9 km lang kanaal tussen ’s-Hertogenbosch en Rosmalen. Tegelijkertijd wordt het kanaal tussen Den Dungen en Veghel breder en dieper uitgegraven. Op dit 13 kilometer lange traject worden drie bruggen verhoogd, zodat ook hier straks schepen met drie lagen containers kunnen varen.
Wat gaat er precies gebeuren met de Zuid-Willemsvaart tussen Den Dungen en Veghel?
- De Zuid-Willemsvaart tussen Den Dungen en Veghel wordt, waar deze nog niet verbreed is, ca. 45 meter breed gemaakt. Ook wordt het kanaal uitgegraven tot een diepte van ongeveer 4,20 meter.
- Er worden baggerwerkzaamheden verricht op die delen van het kanaal die wel breed, maar nog niet diep genoeg zijn.
- De Milrooijse brug, de brug bij Heeswijk (Harry Kinnardbrug) en de A50 brug (Julian Ewellbrug) worden met ruim 1 meter verhoogd.
- Waar een weg of een fietspad langs de te verbreden Zuid-Willemsvaart loopt, wordt deze weg of dit fietspad verlegd.
- Waarschijnlijk gaat het eiland tussen de haven bij Cehave en de Zuid-Willemsvaart verdwijnen.
- De damwanden worden deels vervangen.
- De oevers worden zoveel mogelijk natuurvriendelijk gemaakt, zodat dieren en planten er goed kunnen leven.
- Ter voorbereiding op de bouwwerkzaamheden wordt er in het gebied onderzoek gedaan naar eventuele archeologische vondsten, mogelijke explosieven en naar flora en fauna.
Wanneer merkt u iets van de werkzaamheden?
Dit najaar start het archeologie- en explosievenonderzoek. De werkzaamheden voor het verbreden en verdiepen van het kanaal, en het verhogen van de bruggen beginnen waarschijnlijk medio 2012.
Wanneer is het klaar?
Eind 2014 moeten alle werkzaamheden aan het kanaal tussen Den Dungen en Veghel zijn afgerond, tegelijk met het graven van het nieuwe kanaal aan de oostkant van 's-Hertogenbosch.
Hoe wordt straks de hinder voor de weggebruikers tijdens de aanpassingen aan het kanaal en de bouw van de bruggen beperkt?
Rijkswaterstaat heeft veelvuldig overleg met de gemeenten Sint-Michielsgestel, Bernheze, Schijndel en Veghel om het ontwerp van de bruggen af te stemmen en om de verkeershinder zo veel mogelijk te beperken. De bruggen met opritten worden straks één voor één aangepast, zodat er altijd een mogelijkheid is om het kanaal over te steken. Rijkswaterstaat zal altijd proberen de hinder in uw omgeving zo beperkt mogelijk te houden en u tijdig hierover te informeren.
Moeten fietsers tijdens de werkzaamheden aan de bruggen omfietsen?
Tijdens de bouw kunnen fietsers in principe gebruik blijven maken van de brug. Wanneer het fietsverkeer voor een korte periode toch gestremd moet worden, dan maken we dit vooraf bekend.
Hoe is de relatie tussen de verbetering van het kanaal en de N279?
Het kanaal en de provinciale weg liggen naast elkaar tussen Den Dungen en Veghel, dus beide projecten raken elkaar. De verbreding van de N279 is in handen van de provincie Noord-Brabant. Bij dit project is een fietsbrug in het verlengde van de Runweg in Berlicum opgenomen. Met deze fietsbrug komt er een goede verbinding voor fietsers tussen Berlicum en Den Dungen/’s-Hertogenbosch. De provincie verzorgt ook het inspraaktraject, de planning en de bouwactiviteiten van deze weg. Voor vragen over deze weg kunt u zich dus richten tot de provincie. Om de verbetering van de Zuid-Willemsvaart (inclusief het ophogen van de bruggen) en het verbreden van de N279 goed op elkaar af te stemmen, hebben Rijkswaterstaat en de provincie regelmatig overleg.
De provincie zorgt ervoor dat in 2011 het inpassingsplan (met daarin het exacte tracé van de weg) en de milieueffectrapportage ter inzage wordt gelegd. Hierop kunt u inspreken. Na deze inspraak wordt een definitief besluit genomen en wordt het provinciaal inpassingsplan vastgesteld.
De provincie streeft ernaar om in 2013 met de ombouw te beginnen. De werkzaamheden nemen circa drie jaar in beslag.
Rijkswaterstaat wil vanaf 2015 de grotere schepen laten varen. Dit project kan niet afhankelijk worden gemaakt van de planning voor het verbreden van de N279. Het kan zijn dat Rijkswaterstaat alvast met het verhogen van de bruggen gaat beginnen, en de verbreding van de N279 daarna volgt. In dat geval moeten de bruggen later nog een keer aangepast worden aan de weg. In alle gevallen weegt Rijkswaterstaat samen met de provincie af wat de beste keuze is gezien de planning, de hinder en de kosten.
Hoe wordt u op de hoogte gehouden door Rijkswaterstaat over de verbreding van de Zuid-Willemsvaart tussen Den Dungen en Veghel?
Later dit jaar verschijnt de eerste nieuwsbrief met informatie over het project. Ook kunt u in het voorjaar van 2011 terecht in het informatiecentrum aan de Kloosterstraat in Rosmalen Daar vindt u informatie over het omleggen en verbeteren van de Zuid-Willemsvaart. Daarnaast zal Rijkswaterstaat bewoners persoonlijk informeren als daar aanleiding voor is, bijvoorbeeld in de vorm van een informatieavond. Verder kunt u terecht op de website www.rws.nl/Zuidwillemsvaart. Mocht u vragen hebben, dan kunt u het informatienummer bellen van Rijkswaterstaat 0800-8002.
Ook de Heeswijkse brug wordt verhoogd, zodat vanaf 2015 schepen met drie lagen containers vanaf de Rotterdamse havens naar Veghel kunnen varen.
Bron: Thuisinhetnieuws
Foto Rijkswaterstaat.