Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Riool_copyEen verstopt riool is een vervelende zaak. Is uw riool eenmaal verstopt, dan moet u in veel gevallen deskundige hulp inschakelen. Sommige verstoppingen kunt u eenvoudig voorkomen. Gebruik het riool waarvoor het bedoeld is en spoel geen voorwerpen door die verstoppingen veroorzaken.  Een verstopping kan verschillende oorzaken hebben.

- Het riool kan slecht aangelegd zijn. De leidingen lopen onvoldoende af of zijn gebroken of gescheurd.
- Struiken of bomen kunnen problemen veroorzaken doordat de wortels in de leidingen groeien. 
- Er worden voorwerpen door het riool gespoeld die er niet thuishoren, zoals etensresten, frituurvet, olie en schoonmaakdoekjes. 

Riool verstopt?

Is uw riool verstopt, dan moet u het volgende doen.
U graaft het ontstoppingsputje vrij. Dit putje ligt vaak binnen de perceelsgrens. Mocht u dit niet kunnen vinden, neem dan contact op met de gemeente. Het opsporen van het putje kan door uzelf of door een bedrijf worden uitgevoerd. Echter, de inspanningen en eventuele kosten die hiermee gepaard gaan, zijn voor de eigenaar /bewoner.

 Ontstoppingsputje

Als blijkt dat uw ontstoppingsputje leeg is, is de particuliere afvoerleiding verstopt. U moet dan de verstopping zelf oplossen.

Als het putje vol is, is de perceelaansluiting verstopt. Neem in dat geval contact op met de gemeente. Neem niet zelf het initiatief om een rioolontstoppingsbedrijf in te schakelen voordat u met ons contact heeft gehad. Wij vergoeden dan namelijk de kosten niet. Ook niet als achteraf blijkt dat de verstopping in de perceelaansluiting zit. Laat een rioolontstoppingsbedrijf geen werkzaamheden doen aan eigendommen van de gemeente.

 Neem contact op met de gemeente

U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met medewerkers van de afdeling Civiel- en Cultuurtechniek van de gemeente, telefoon (0412) 45 88 88.
Buiten kantooruren of in het weekeind kunt u bellen met het calamiteitennummer van de gemeente, telefoon (06) 53 94 65 69.

 Voorkomen beter dan genezen

Spoel geen voorwerpen door het riool die daar niet thuishoren. Ze veroorzaken niet alleen verstopping, het is ook slecht voor de kwaliteit van het oppervlaktewater.
Kijk voor meer tips op www.nederlandleeftmetwater.nl.