Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

waterschap_aa_en_maasGisteren viel bijna net zoveel regen als normaal in een hele augustusmaand. De KNMI heeft de waarschuwingen voor extreem weer inmiddels ingetrokken, maar waterschap Aa en Maas heeft nog alle hens aan dek bij gemalen, stuwen en op zuiveringen en beantwoordt vele verontruste telefoontjes.

 Grasland, enkele percelen met maïs en aardappelen staan onder water. Medewerkers van Aa en Maas doen hun uiterste best om het water af te voeren naar minder kwetsbare percelen. Het ziet er naar uit dat dit vandaag nog gaat lukken en dat schade aan de gewassen minimaal zal zijn. Voorwaarde is wel dat het vandaag niet opnieuw hard gaat regenen. 

Maaien van oevers heeft erger voorkomen

Door de hevige regenval gister, stroomt water met veel meer kracht en snelheid door beken en sloten. In die snelheid sleurt het water veel maaisel en kroos mee. Het maaisel is afkomstig van de oevers die Aa en Maas onlangs maaide. Veel gemalen en stuwen raken hier nu mee verstopt. Rijst bij sommige burgers de vraag of het dan niet beter is om niet te maaien. Maar dat is beslist geen optie. Als we niet maaien ontstaan er obstakels die een goede doorstroming van het water belemmeren. De kans op ernstige overstromingen neemt dan toe, zeker bij hevige regenval. 

Kraan verwijdert 150 ton kroos

De gemalen van waterschap Aa en Maas draaien volop en worden nu extra gecontroleerd door medewerkers. Een groot probleem werd vannacht gesignaleerd in Gemaal Gewande in Hertogswetering dat momenteel wordt gerenoveerd. Het toestromende water bevatte ongelooflijk veel gemaaide waterplanten. Dit stapelt zich op bij roosters en kan storingen veroorzaken. Daarom werd midden in de nacht een kraan ingezet, die maar liefst 150 ton gemaaide waterplanten verwijderde. Ook voor het verwijderen van kroos bij stuwen en andere gemalen heeft Aa en Maas de hulp ingeroepen van aannemers.

Al sinds vannacht zijn we in de weer met de bediening van stuwen die niet geautomatiseerd zijn. Op plaatsen waar wateroverlast dreigt, brengen wij ze handmatig naar beneden.

 

Zuivering verwerkt 230.000 miljoen liter méér

Veel gemeenten hebben nog geen ontkoppelde systemen voor hemelwaterafvoer en rioolwater. Hun schone hemelwater komt via het riool op de zuiveringen van Aa en Maas terecht. Hier doorloopt het regenwater het hele proces van zuiveren, terwijl dat onnodig is, want het water is al schoon! Gister kwam er naast 35.000 miljoen liter rioolwater gemiddeld per dag, nog eens 230.000 miljoen liter schoon regenwater binnen op de zuivering in ‘s-Hertogenbosch. Ook op onze andere rioolwaterzuiveringen zien we vergelijkbare effecten. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het water geleidelijk binnen te laten komen en andere technische maatregelen te treffen. Ook ’s nachts waren medewerkers hiermee bezig. Zo kon de grote hoeveelheid water toch worden verwerkt, waren er geen overstromingen van straten en kwam het proces van zuiveren niet in gevaar. Heel belangrijk, want schoon water is van levensbelang voor mens, dier en plant.