Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

100905_Kinderen_in_boerderijAanstaande zondag 12 september bent U er tussen 11 en 5, in het teken van Open Monumentendag, van harte welkom. In en rondom de schitterende oude boerderij is er weer van alles te doen en te bekijken.  Enkele weken geleden is er op het terrein een ouderwetse “mijt” opgezet. Op drie manieren wordt op die dag het graan gedorst.  

Met de hand, het zogenaamde vlegelen en wannen, waarbij ook publiek mag meedoen. Verder draait een paard zijn rondjes in de zgn. manege. Op die manier wordt de oude dorskast in het museum aangedreven. Ook staat er een antieke dorskast op het terrein. Samen dorsen zij het graan, afkomstig van de akker van bakker Lamers uit Heesch (Van Akker tot Bakker). Het graan wordt vervolgens naar de Kilsdonkse Molen vervoerd waar het op 3 oktober wordt vermalen tot meel.

Maar er is veel meer te doen, ook voor kinderen ! Het mooie museum met heel veel informatie over het boerenleven in Brabant van rond 1900 is open en op het terrein staan meerdere tenten waar oude spelletjes, te veel om op te noemen, gespeeld kunnen worden. Kinderen (en volwassenen) mogen zich verkleden met kleren uit de tijd van toen . Ze mogen op de foto met de echte boer en boerin, die daarvoor speciaal hun zondagse kleren hebben aangetrokken; de lekkere museumpannenkoek wordt weer gebakken en vanzelfsprekend wordt er gezorgd voor heerlijke hapjes en drankjes ! Ook is er gezellige muziek op het terrein.

Fietsen en auto’s kunnen geparkeerd worden op het grote parkeerterrein naast het museum. Dankzij een subsidie van de gemeente Bernheze geldt de lage entreeprijs van 2 euro. (Kinderen tot 5 jaar gratis, tussen 5 en 12 jaar jong krijg je er een gratis consumptie bij). Voor een boeiende en spannende middag lekker dicht bij huis kom je zondag naar de Meierijsche Museumboerderij aan Meerstraat 28 in Heeswijk. Voor meer informatie over dit mooiste boerderijmuseum van Brabant  kijk je op: www.museumboerderij.nl