Met ingang van maandag 20 september heft waterschap Aa en Maas het beregeningsverbod op in zijn beheergebied. Het verbod was vanwege droogte op één juli j.l. ingesteld. Inmiddels zijn de waterstanden in sloten, beken en rivieren door de regenval van afgelopen weken weer op peil. Beregening heeft niet langer een negatief effect op de waterkwaliteit en de grondwaterstand.
Droogte
Waterschap Aa en Maas zorgt voor het waterbeheer. Een teveel aan water wordt afgevoerd om overlast en schade te voorkomen. Bij te weinig water, wordt het water met stuwen ‘vastgehouden’ en verdeeld over natuur- en landbouwgebieden. Een langdurige droge periode kan schadelijk zijn voor bomen, planten, dieren en gewassen. Door de sterke verdamping, zakt ook het grondwaterpeil. Hierdoor kunnen de wortels op termijn niet meer bij het water.
Met het droogvallen van sloten en plassen, droogt het leefgebied van vissen en amfibieën letterlijk op. Door lage waterstanden warmt de temperatuur sneller op en neemt de concentratie van opgeloste stoffen en bacteriën toe. Botulisme en blauwalg kunnen zich dan eerder manifesteren. Ook heeft warm water een lager zuurstofgehalte en dit kan leiden tot zuurstoftekort en mogelijk vissterfte.
Inmiddels heeft het aanzienlijk geregend en breekt in het algemeen de ‘natte najaarsperiode’ aan. Het waterschap gaat nu extra letten op een goede afwatering en doorstroming.
Bron: Waterschap Aa en Maas