Afgelopen zaterdag 2 oktober was het moment. De erkenning werd officieel gemaakt met het overhandigen van de oorkonde en het felbegeerde bordje.
Daarvoor waren, naast alle 65 vrijwilligers van het museum ook wethouder Donkers van de gemeente Bernheze en Mevr. Gaalman, adjunct-directeur van Erfgoed Brabant genodigd.
Samen met de voorzitter en vice-voorzitter van het museum, Arnold van Houdt en Hans van Sleuwen namen zij ieder een schroef voor hun rekening, waardoor het mooie erkenningsbord nu gegarandeerd muurvast aan de museummuur zit ! Aan deze actie gingen lovende woorden vooraf !
Een trotse voorzitter benadrukte de goede sfeer onder de vrijwilligers en de grote inzet van velen. Wethouder Donkers benadrukte de waarde van dit museum voor de gemeenschap. Voor alle leeftijdsgroepen interessant maar er wordt, naast programma’s voor alle leeftijdsgroepen ook heel veel wordt gedaan aan “ levend geschiedenisonderwijs voor kinderen”.
Het museum mag maar liefst 34 regionale basisscholen tot haar vaste klandizie rekenen en dat groeit nog jaarlijks. De wethouder roemde de kwaliteitsslag die het museum heeft gemaakt en ook de inzet van de vele vrijwilligers. Hij zou zich geweldig inspannen om als gemeente goed te blijven ondersteunen.
Mevrouw Gaalman van Erfgoed Brabant benadrukte de soepele contacten met onze mensen en prees de manier waarop, geheel door vrijwilligers deze zware klus was geklaard. Ze was onder de indruk van het feit dat medewerkers van dit museum die in feite helemaal niet voor deze taken zijn opgeleid, in staat blijken om met ideeën op de proppen te komen die zelfs landelijk de aandacht trekken. Ook toonde ze grote waardering voor de diverse programma’s voor jong en oud.
Het behalen van de erkenning ( van de ongeveer 1000 musea in Nederland zijn er maar zo’n 300 erkend !) is dan ook vooral een bevestiging van je kwaliteit. Een greep uit de eisen die gesteld worden. Er moet een meerjarig Beleidsplan zijn, alsmede een Veiligheidsplan. Er moet een, door een accountant goedgekeurd meerjarig financieel beleidsplan zijn en het museum moet aantonen financieel gezond te zijn. De collectie antiek moet goed geregistreerd staan en behoed voor vocht en verval.
De museumboerderij heeft dit ondermeer opgelost door de aanleg van (onzichtbare) vloerverwarming en het continue digitaal controleren en registreren van vocht- en temperatuurgehalte. Verder moet er een opleidings- en instructie plan voor nieuwe- en bestaande medewerkers zijn. Het heel gezellige middagfeestje werd afgesloten met het schenken van het eerste museumbrood, door onze medewerker Jo van den Heuvel op onze misse gebakken, aan alle aanwezigen. De terecht trotse medewerkers sloten de dag af met een geweldig avondfeest wat elders werd gevierd. Voor meer informatie over het museum bekijkt u: www.museumboerderij.nl