Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kanovaren Waterschap Aa en Maas en de gemeente Bernheze maken plannen om de Aa tussen de Kilsdonkse Molen en Kasteel Heeswijk in oude glorie te herstellen. Een strakke, rechte beek moet weer een beek worden met een mooi natuurlijk gezicht.

 Eind september zijn daarvoor acht deelonderzoeken gestart. De eerste stap om te komen tot een goed, gedegen en gedragen plan.

 

Voor het gedeelte van vijf kilometer tussen de Kilsdonkse Molen en Kasteel Heeswijk bestond nog geen concreet plan voor beekherstel, natuur en het tegengaan van verdroging. Dat wordt nu gemaakt. Dit project heeft de naam gekregen project Aa Heeswijk-Dinther.

 

Deelstudies

De eerste stap is het starten van acht deelstudies. Het adviesbureau Royal Haskoning voert deze uit en werkt daarbij samen met de gemeente en het waterschap. Het gaat om de volgende onderwerpen:

-       Beleid;

-       Bodem;

-       Hydrologie;

-       Ecologie;

-       Grondgebruik;

-       Beheer en onderhoud waterlopen;

-       Cultuurhistorie & landschap;

-       Recreatie.

De deelstudies beschrijven de situatie zoals hij nu is en geven aan wat mogelijke maatregelen zouden kunnen zijn. Ze stellen alle eisen en doelen vast voor beekherstel en het bestrijden van verdroging. Ze geven ook aan waar mogelijkheden liggen. De deelstudies vormen samen een Programma van Eisen. Dit is vervolgens de opmaat naar een koepelplan. Dit plan moet duidelijk maken wat er mogelijk en niet mogelijk is aan doelstellingen in het project Aa Heeswijk-Dinther. Het koepelplan verbeeldt de visie op de uiteindelijke inrichting van het traject. Vanuit deze visie worden dus ook de inrichtingsplannen gemaakt en gerealiseerd. De verwachting is dat in het voorjaar van 2011 de deelstudies zijn afgerond. De resultaten worden dan uiteraard kenbaar gemaakt.

 

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland

Het project Aa Heeswijk-Dinther maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren en beken de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant.