Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

schapen_grazen_leijgraaf_winterklaar2De tuin moet winterklaar maar de natuur ook. Waterschap Aa en Maas helpt de natuur langs het water van de Leijgraaf een handje. Hier laten wij schapen grazen zodat wij het maaiwerk niet met machines hoeven doen. Voordeel? Het is vaak kostenbesparend en schapen verfraaien het landschapsbeeld.

Gijs Kerkhof technisch medewerker Beheer en Onderhoud bij Aa en Maas: “Schapen inzetten in plaats van machines kan kosten besparen op materieel en afvoerkosten van maaisel. Bovendien is het natuurvriendelijker om schapen in te zetten in plaats van machines.”

Speciale aanpak
Behalve kostenbesparingen en een natuurlijke uitstraling vragen ook natuurwaarden de aandacht. “Denk aan bloemrijke, vochtige en droge graslanden”, legt Gijs uit. “De oevers moeten ruimte bieden aan een rijke mix van flora en fauna en we willen dat bepaalde gebieden ruig blijven.” En bereiken we dit allemaal met schapen?
“Met Natuurgrazers bv, een gespecialiseerd bedrijf in ontwikkeling en onderhoud van natuur, is besproken dat we onze doelstellingen moeten kunnen halen met bepaalde rassen: het Kempische Heideschaap, Romanov, Zwartbles en de Swifter. Deze schapen kunnen beter tegen vochtige omstandigheden. Behalve grassoorten grazen ze ook van de oevervegetatie en vreten ze zelfs houtige soorten kort. En schapen nemen in hun vacht allerlei soorten plantenzaad mee die daardoor perfect over het gebied worden verspreid.”

Winterklaar

Volgend jaar zet het waterschap wederom grazende ‘maaiers’ in langs de Leijgraaf. In juni om de eerste grassen kort te wieken. Rond juli/augustus voor een snelle onderhoudsbeurt en in september/oktober om de natuur winterklaar te maken. In de tussenliggende periodes brengt Natuurgrazers bv de schapen naar een andere locatie of gaan ze op stal.