Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

NatuurwerkdagOp 6 november om 8.45 uur openen Wethouder Rein van Moorselaar en Jan Keijzers, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Aa en Maas, de natuurwerkdag in Kasteel Heeswijk. ‘Een zware delegatie? We geven graag gehoor aan de oproep van Brabants Landschap dit jaar twee bestuurders uit te nodigen’, zegt Harry van der Pas van IVN Bernheze.

De herinrichting van het Aa-dal die momenteel bij  het landgoed in uitvoering is, is een voorbeeld van goede samenwerking tussen Gemeente, Waterschap en IVN Bernheze en belangrijk voor de natuur.

 Natuurontwikkeling
Vergeleken met onze werkzaamheden is het niet zomaar wat hout hakken waar de kranen mee bezig zijn maar een fundamenteel herstel van de waterhuishouding en de inrichting van het gebied om de biodiversiteit in de natuur te behouden en te bevorderen. Bovendien is er een groter gebied na de werkzaamheden beschikbaar voor waterberging’, vertelt Harry enthousiast. Hij is één van de vrijwilligers die regelmatig meehelpen bij het archeologisch onderzoek dat gelijktijdig wordt uitgevoerd. De verwachting is groot dat bij de werkzaamheden elementen uit de vroegere tijden aan het daglicht komen. Grote zorgvuldigheid staat voorop bij de uitvoering van de werkzaamheden.

 Hakhoutbeheer
Op 6 november staan de machines stil en komen de handzagen te voorschijn. Met vele handen zal in een deel van het bos het hakhoutbeheer ter hand worden genomen. Al enkele jaren vindt de opening van het vrijwilligersseizoen voor het landschapsbeheer in Bernheze op landgoed Heeswijk plaats. En niet zonder resultaat. Door de open plekken en de toename van de variatie komen verdwenen planten weer terug.

IVN Bernheze heeft een behoorlijke groep stoere vrouwen en mannen, jong en minder jong, die op zaterdagochtend in het winterseizoen van 9.00 tot 12.00 uur natuurgebieden beheren en landschapselementen onderhouden. Deze groep draagt geweldig bij aan het in stand houden van mooie plekken in onze gemeente.

 Koffie en broodjes
De horeca-mensen van het kasteel, Sabine en Rob, ontvangen de mensen graag op 6 november voor de koffie en de lunch. De natuurwerkers verdienen een goede verzorging als tegenprestatie voor het onderhoud op het landgoed. Om 12.30 uur is de lunch gepland. Na afloop van de werkzaamheden en de lunch is Gerard Horst, projectleider uitvoering beekherstel meander Heeswijk, aanwezig om een excursie langs de werkzaamheden te leiden vanaf 13.00 uur.

 Meedoen
Heb je zin om 6 november mee te komen helpen, je bent van harte welkom. Via www.natuurwerkdag.nl kun je melden dat je komt. Dit is handig voor de organisatie. Minder handig met Internet, bel dan met Harry: 06-52317518/0413-291222.

Ben je 6 november verhinderd maar wil je wel een andere keer meehelpen, neem dan ook contact op met Harry. Je bent altijd welkom.