Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Kerst_20802_MediumHet klimaat verandert. De temperatuur stijgt. Of dat op den duur betekent dat u na uw kerstmaal lekker kunt gaan uitbuiken aan het water is de vraag. Hoe dan ook laat waterschap Aa en Maas de zon schijnen door nu al maatregelen te nemen voor later.  Zo beschermen wij u, uw kinderen en kleinkinderen tegen de onwelkome gevolgen van een steeds grilliger wordend klimaat.  

In extreem hete tijden is schoon zwemwater belangrijk. Maar juist dan stijgt de kans op de bacterie blauwalg. Waterschap Aa en Maas controleert op blauwalg en zorgt zo dat uw gezondheid niet in gevaar komt. Hitte gaat vaak samen met ernstige droogte, wat een probleem is voor planten, dieren en landbouwgewassen. Daarom neemt Aa en Maas maatregelen om kwetsbare gebieden tegen droogte te beschermen. Bovendien willen we overtollig water dat we in natte periodes opvangen, in droge periodes benutten voor de landbouw, de natuur en andere doeleinden.

 

De kans op extreem veel regen neemt ook toe. Vorige maand, zaterdag de 13e bijvoorbeeld, kolkte een reusachtige hoeveelheid water ons land binnen. Gelukkig was u veilig, want de dijk was sterk genoeg. Gemalen en stuwen werkten perfect. Om te zorgen dat water niet naar dorpen en steden stroomde, leidden we het naar natuurlijke en agrarische gebieden die incidenteel wél onder water mogen. Zo’n scenario betekent dag en nacht alle hens aan dek voor het waterschap.

 

Beschermingsfactor 20

Kerst aan een Brabantse plas met beschermingsfactor 20 is vooralsnog geen reëel toekomstbeeld. Bescherming door het waterschap wel. Ook in 20011 nemen wij innovatieve en duurzame klimaatmaatregelen, zodat u nu en in de toekomst veilig en gezond kunt wonen, werken en recreëren in ons mooie werkgebied, Oost-Brabant.

 

 

Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water. Dit doen we voor nu en later, voor 700.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant.

 

  • Wij zuiveren het afvalwater en geven het weer schoon terug aan de natuur. Heel belangrijk! Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier.
  • Wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw zodat gewassen goed kunnen groeien.
  • Wij zien er op toe dat de 110 kilometer lange Maasdijk bestand is tegen extreem hoge waterstanden.
  • We zetten ons in voor fraaie waterrijke gebieden in natuur en stad zodat iedereen er van kan genieten.
  • Wij controleren de waterkwaliteit in recreatieplassen zodat niemand ziek wordt van een zwempartij.
  • We nemen noodzakelijke maatregelen met betrekking tot de klimaatverandering.

 

Waterschap Aa en Maas staat voor duurzaam waterbeheer, waarbij de nadruk ligt op ieders veiligheid, gezondheid en welzijn. Ook de generaties na ons hebben hier profijt van.

 

Werken met water. Voor nu en later.

 

 

De laatste nieuws- en persberichten van Aa en Maas kunt u ook volgen via twitter (http://twitter.com/aaenmaas) en onze rss service (www.aaenmaas.nl/nieuwsservice