Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

illustratie20geen20frituurvet20in20wckopieWie frituurvet van oliebollen en snacks door het toilet spoelt of via de goot laten verdwijnen, zadelt het waterschap op met forse kosten. Vet verstopt en verontreinigt namelijk het rioolstelsel. Jaarlijkse kosten: zo’n 200.000 euro. Dit bedrag wordt doorberekend in de belastingbijdrage van alle huishoudens en bedrijven. 
Via toilet of gootsteen komt frituurvet in het riool terecht en stroomt naar het rioolgemaal. Van hieruit wordt het verzamelde rioolwater via een persleiding naar de waterzuivering geleid. In dit hele traject veroorzaakt frituurvet verstoppingen en verontreinigingen. Pompen maken overuren om het rioolwater door de persleidingen met aangekoekt vet te krijgen.Paul Bos van waterschap Aa en Maas hierover: “Vet in de persleidingen vormt een blokkade en moet er dus uit.
Daarvoor moeten wij extern experts inschakelen die over het materieel beschikken om een grote plug door de persleiding te drukken. Niet geheel risicoloos. Want tijdens deze werkzaamheden is kans op schade aan de persleiding, omdat gewerkt wordt met maar liefst 9 bar!” Ook de ontvangstkelders bij de rioolgemalen, waar het afvalwater wordt verzameld, raken verontreinigd met vet. Paul Bos hierover. “Voor het schoonmaken van de ontvangstkelders huren wij specialisten in die met een goed geoutilleerde vrachtauto met zuig- en pompinstallatie aan de slag gaan. Wederom een kostbare klus. En het reinigen van de pompen komt er ook nog bij.
Grote kans op storingen
Ander probleem is dat vetten moeilijk afbreken tijdens het zuiveringsproces. Dit vergroot de kans op storingen en onkosten. Vet in afvalwater vraagt daarom extra aandacht van de medewerkers op de 7 zuiveringsinstallaties van waterschap Aa en Maas, want vuil afvalwater móét weer schoon terug de natuur in, in het belang van mens, plan en dier en ieders gezondheid.
Hoe de kosten drukken?
Dat kan alleen als burger en bedrijven meewerken. Gestold frituurvet kan bijvoorbeeld naar de verzamelcontainer speciaal voor vet en oliën, of naar de milieustraat. Of maak er vetbollen van voor de vogels.  Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water.
 Dit doen we voor nu en later, voor 700.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant. Wij zuiveren het afvalwater en geven het weer schoon terug aan de natuur. Heel belangrijk! Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier. Wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw zodat gewassen goed kunnen groeien.Wij zien er op toe dat de 110 kilometer lange Maasdijk bestand is tegen extreem hoge waterstanden.