Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

wijstZondag 3 april kunt u mee met een lange voorjaarswandeling door vier verschillende landschappen. Op een traject van zeven kilometer gaat u met gidsen van IVN Bernheze mee door de Bedafse Bergen, het natuurontwikkelingsgebied Achter de Bergen, het beekdal van de Leijgraaf en de wijstgronden met de Peelrandbreuk.

Uniek omdat op korte afstand van elkaar zoveel verschillende landschappen te beleven zijn. Het startpunt is bij Gasterij De Pier aan de Schansweg in Uden.

De gidsen willen u vooral de grote variatie in de landschappen laten zien en vertellen over het ontstaan. De tocht zal ongeveer twee en een half uur in beslag nemen. Stevig schoeisel is noodzakelijk.

 

Mens en natuur

Landschappen ontstaan door natuurlijke verschijnselen en menselijk handelen. De Bedafse Bergen, hoge landduinen zijn ontstaan door de wind en de mens. Als de mens de heide vroeger niet zo intens had gebruikt voor strooisel in de stallen waren de Bedafse Bergen niet ontstaan. De Leijgraaf is een van de riviertjes die zijn ontstaan door het water dat uit de Peel richting de Maas stroomde. Door de kanalisatie in de jaren vijftig is het een eentonig rechte beek geworden. Door van de Leigraaf een ecologische verbindingszone te maken is er een heel ander beeld aan het ontstaan.

De Peelrandbreuk is een gevolg van het schuiven van de platen die aan de buitenkant van de aarde liggen. Het is zeer bijzonder dat het verschijnsel van horsten en slenken hier zo goed in het landschap is te zien.

Achter de Bergen is een nieuw natuurgebied helemaal aangelegd door de mens. Wat de natuur er nu van gaat maken is zeer interessant om te volgen.

 

Informatie

U merkt het. Er is zeer veel te zien en te horen op deze landschapswandeling. U bent van harte welkom om 9.30 uur. Deelname is gratis.

IVN Bernheze is een vereniging voor natuur- en milieueducatie. Met ruim honderd leden is het een actieve club mensen met liefde voor de natuur en het landschap. Door voorlichting, educatie, inventarisaties en natuur- en landschapsonderhoud draagt het IVN bij aan het behouden en versterken van deze natuur en het landschap.

Meer informatie kunt u krijgen door te bellen naar 0413 – 350764.