Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Waterschap_Aa_en_maasElk jaar op 7 april is het Wereldgezondheidsdag Veel organisaties besteden hier aandacht aan. Waterschap Aa en Maas ook, heel het jaar door, in diverse landen. Want 1 miljard mensen hebben geen schoon drinkwater en 2,6 miljard mensen hebben geen wc.  Het waterschap zuivert vuil afvalwater en zorgt dat het weer schoon terug de natuur instroomt. In veel landen gebeurt dit niet. Met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid.

 

Dijkgraaf Lambert Verheijen: “Reden genoeg om ook over de landsgrenzen heen onze verantwoordelijkheid te nemen. Zorg voor toekomstige generaties ook op mondiaal niveau, daar gaat het om. Daarvoor gaan wij samenwerkingsverbanden aan met het buitenland en steken wij ter plekke de handen uit de mouwen.”

Paula Dobbelaar is buitenland coördinator bij Aa en Maas en zij laat een aantal projecten in het buitenland de revue passeren.

Macedonië

“De situatie hier is vergelijkbaar met Nederland vóór 1970. Veel oppervlaktewater is vervuild door ongecontroleerde lozingen, rioleringen zijn beperkt aanwezig en er liggen veel vuilnisbelten. En een goede drinkwaterzuivering en -distributie staat nog maar in de kinderschoenen. Doel is om in 2026 alle steden en dorpen te hebben voorzien van riolering en afvalwaterzuivering. Alle oppervlaktewateren dienen dan van aanvaardbare kwaliteit te zijn. Ook de drinkwatervoorziening moet in 2026 in orde zijn.”

Egypte

“Voor een land als Egypte is de Nijl een absolute levensader. Op het gebied van zuiveren is hier al het nodige bereikt. Maar op sommigen plaatsen is de Nijl nog steeds bedreigend voor de volksgezondheid. Aa en Maas werkt ten aanzien van dit probleem en andere kwesties constructief samen met Egypte. Ook Brabant Water en Wereldwaternet zijn hierbij betrokken.”

Sri Lanka

“De hulp aan lokale boeren in Sri Lanka is een project van de Rabobank Foundation. Deze organisatie staat vooral bekend om het verlenen van microkredieten aan kleine zelfstandigen in ontwikkelingslanden. In Sri Lanka is daarop een uitzondering gemaakt en gaat de steun naar een groep zelfstandige boeren. Omdat het hier gaat om waterbeheer en het gebruik van water gaat, zocht de Rabobank expertise bij waterschappen De Dommel en Aa en Maas. In Sri Lanka wordt gewerkt aan een project dat als voorbeeld dient voor andere dorpen.”

Europese normen

Water zuiveren is niet alleen regionaal, maar ook nationaal en internationaal van belang. Logisch, want het is in ieders belang dat het water schoon van het ene naar het andere land stroomt. Daarvoor gelden Europese normen. Voor de waterschappen een belangrijke taak om hier op toe te zien, niet alleen in omringende landen, maar ook buiten Europa.

Twitter & rss

De laatste nieuws- en persberichten van Aa en Maas kunt u ook volgen via twitter (http://twitter.com/aaenmaas) en onze rss service (www.aaenmaas.nl/nieuwsservice).

……………………………………………………………………

Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water. Dit doen we voor nu en later, voor 700.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant.

  • Wij zuiveren het afvalwater en geven het weer schoon terug aan de natuur. Heel belangrijk! Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier.
  • Wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw zodat gewassen goed kunnen groeien.
  • Wij zien er op toe dat de 110 kilometer lange Maasdijk bestand is tegen extreem hoge waterstanden.
  • We zetten ons in voor fraaie waterrijke gebieden in natuur en stad zodat iedereen er van kan genieten.
  • Wij controleren de waterkwaliteit in recreatieplassen zodat niemand ziek wordt van een zwempartij.
  • We nemen noodzakelijke maatregelen met betrekking tot de klimaatverandering.

Waterschap Aa en Maas staat voor duurzaam waterbeheer, waarbij de nadruk ligt op ieders veiligheid, gezondheid en welzijn. Ook de generaties na ons hebben hier profijt van.

Werken met water. Voor nu en later.