Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

110510Jonge_uiltjes._Paul_ReijsIn heel Brabant worden de komende maanden IVN-fietstochten rondom het thema biodiversiteit georganiseerd. Zondag 15 mei kunt u met IVN Bernheze en Etten-leur genieten van een fietstocht langs de mooiste plekjes die u wellicht al kent maar graag meer over wilt weten.  Ook leuk voor kinderen!

 Mensen die mee willen fietsen, verzamelen zondag 15 mei in Bernheze  bij de Kilsdonkse Molen. Start: 13.00 uur. De route is 35 km lang. Kunt u zondag 15 mei er niet bij zijn, alle fietsroutes zijn terug te vinden op de websites van het IVN.

 Mooie landschappen

Bernheze kan zich met recht een groene gemeente noemen. Dankzij cultuurhistorische monumenten als Kasteel Heeswijk, de Kilsdonkse Molen en Landgoed Zwanenburg en de werkzaamheden van Waterschap Aa en Maas om het natuurlijke karakter van de rivier de Aa te herstellen, is het gebied een parel aan het worden. Het landelijke gebied is met zijn landschappelijke beplanting en een mix van moderne landbouwbedrijven en oude boerderijen aantrekkelijk om door te fietsen. Natuurontwikkeling en de Peelrandbreuk zijn plekken om bij stil te staan. Meerdere boeren en particulieren zorgen voor een breed aanbod van activiteiten in het landelijke gebied. Een landwinkel met culinaire streekproducten, echt boerenijs en een bijzondere tuin, je treft het allemaal in Bernheze.

 Flora en fauna

De fietstocht biedt u een unieke kans veel facetten van het landelijke gebied van Bernheze te beleven. Zo ook de mogelijkheden voor planten en dieren om Bernheze als een leefgebied te benutten. De gemeente beheert een groot deel van bermen langs de wegen ecologisch. Het maaisel voert de gemeente af om de bermen te verschralen. Hierdoor krijgen steeds meer planten een kans zich te ontwikkelen. Met doordacht bosbeheer en natuurontwikkeling neemt de diversiteit in natuur toe. Daarnaast is het IVN actief met nestkasten, speciaal voor uilen. De steenuil is voor de gemeente Bernheze de ambassadeursoort. Dit betekent dat de gemeente speciaal activiteiten oppakt om de steen uilen in Bernheze te helpen.

 Informatie

Er is zeer veel te zien en te horen tijdens deze fietstocht. U bent van harte welkom om 13.00 uur bij de Kilsdonkse Molen. Deelname is gratis. Halverwege is er een pauze bij Boerderijterras Het Venster. U kunt daar voor eigen kosten een consumptie gebruiken.

Meer informatie over de fietstocht kunt u krijgen door te bellen naar 06-52317518.