Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

maaien_aaenmaasVan 15 mei tot en met 15 augustus 2011 gaat waterschap Aa en Maas zijn waterlopen maaien. Het periodieke maaionderhoud wordt uitgevoerd om te voorkomen dat de beken en sloten dichtgroeien. Zo blijft het water stromen en voorkomt het waterschap overlast door water bij hevige regenval (met name in het natte najaar). Het onderhoud wordt door verschillende aannemers uitgevoerd. 

Het waterschap heeft het onderhoud waar mogelijk gestandaardiseerd. Het kan dus zijn dat het onderhoud hier en daar wat anders wordt uitgevoerd dan voorheen. Als grondeigenaren of agrariërs meer willen weten over het maaibeleid, kunnen ze het Beheerplan Watergangen raadplegen op www.aaenmaas.nl/beheerplan.

Gedoogplicht
Om het onderhoud uit te kunnen voeren, moeten de aannemers in een deel van het gebied rijden over particuliere gronden. Eigenaren en pachters van deze gronden zijn verplicht deze onderhoudswerkzaamheden te gedogen. Dit staat in artikel 5.23 van de Waterwet. Ook zijn eigenaren van percelen die grenzen aan de waterlopen verplicht om het maaisel te ontvangen.

Schade
De aannemers zullen het werk zo zorgvuldig mogelijk uitvoeren. Mocht daarbij toch schade ontstaan dan moet de aannemer dit herstellen of vergoeden volgens de daarvoor geldende normen.

Flora en Fauna
Bij de maaiwerkzaamheden wordt rekening gehouden met de Flora- en Faunawet. Landelijk hebben de waterschappen hiervoor een gedragscode opgezet. De gedragscode kunt u vinden op onze site, www.aaenmaas.nl.

Contact
Heeft u vragen? Neem dan contact op met het dichtstbijzijnde districtskantoor van het waterschap.