Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Week_21_Laverdonk_publicatieOp 10 juli 2010 heeft er een fikse storm gewaaid in de omgeving van Heeswijk-Dinther en Vorstenbosch. Eén van de locaties waar tijdens deze storm veel schade is ontstaan, is Laverdonk. Er zijn ongeveer 75 populieren met wortel en al omgewaaid. Na de storm zijn deze zo snel mogelijk geruimd, samen met andere ernstig beschadigde bomen. De schade was te wijten aan de storm en heeft geen aanleiding gegeven voor een nader onderzoek naar de overige bomen aan Laverdonk.

Boomveiligheidscontrole
Alle gemeentelijke bomen worden onderworpen aan een (wettelijk verplichte) visuele veiligheidscontrole (VTA). De VTA-controle van de bomen aan Laverdonk heeft in het voorjaar van 2010 plaatsgevonden. Er is op dat moment geen reden geweest om aan de kwaliteit van de bomen te twijfelen of om vervolgonderzoek te doen.

Direct gevaar
Op 29 en 30 april 2011 zijn er bij een zeer beperkte windkracht weer vijf populieren omgewaaid. Deze zijn op een hoogte van ongeveer vijf à zes meter afgebroken. Het vermoeden bestond dan ook dat er problemen waren bij de gehele populierenpopulatie ter plaatse. Daarom is een externe deskundige geraadpleegd.
Deze deskundige heeft de oorzaak van de stambreuk kunnen aanwijzen. Er is een specifieke groeistoornis geconstateerd die voorkomt bij een aantal ondersoorten van de Canadese populier. De zeer specifieke aard van het probleem en het feit dat er aan de buitenkant van een boom in veel gevallen niets te zien is, maken dat de risico's vooraf niet te voorzien waren.
Door het directe gevaar voor nieuwe schade, zelfs bij een beperkte windkracht, is besloten om direct te starten met het vellen van 220 populieren aan Laverdonk.

Vleermuizen
Aangezien het toekomstige wegtracé ontsluiting Heeswijk-Dinther Zuid Laverdonk doorkruist is hier een flora- en faunaonderzoek uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat er een verblijfplaats voor diverse soorten vleermuizen aanwezig is. Een gedeelte van de populierenlaan is voor deze vleermuizen van belang om van de verblijfplaats naar het bosje te vliegen waar ze voedsel zoeken (een zogenaamd lijnelement).
Deze vliegroute is beschermd door de Flora- en faunawet. Voordat de populieren werden geveld, is een ecoloog ter plaatse geweest. Deze heeft beoordeeld welke maatregelen er binnen de Flora- en faunawet mogelijk zijn. De populieren aan de oostkant van de weg zijn cruciaal voor de vleermuizen en worden op een hoogte van ongeveer zes à zeven meter afgezaagd. De gehalveerde bomen zijn daardoor niet gevoelig voor wind. Het overblijvende lijnelement biedt voldoende mogelijkheden voor de vleermuissoorten om van de verblijfplaats naar het voedselgebied te komen. Zodoende is geen ontheffing van de Flora- en faunawet noodzakelijk.
Uitgaande van een westenwind is het risico het grootst dat de populieren op de openbare weg aan de westzijde vallen. Deze worden dan ook geveld.

Herplant
Landschappelijk gezien is het zeer wenselijk om bomen te herplanten aan Laverdonk. De soort, het aantal en de exacte locaties worden momenteel bekeken en in overleg met de adviesgroep flora en fauna bepaald. In het najaar zal de herplant uitgevoerd worden.