Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

waterschap_aa_en_maasVanwege de aanhoudende droogte blijven de maatregelen van waterschap Aa en Maas van kracht om de grond-en oppervlaktewatervoorraad te beschermen. Daarom geldt in district Raam (regio Cuijk) sinds vorige week een verbod op het beregenen met oppervlaktewater.  Voor het beregenen met grondwater voor gewassen gelden geen beperkingen.  Volgens vastgesteld beleid mogen grasland en sportvelden in de maanden juni en juli alleen tussen 17.00 uur p.m. en 11.00 uur a.m. worden beregend met grondwater. Handhavers van Aa en Maas zullen vanwege de grote belangen vanaf 1 juni vanuit de lucht en vanaf de grond toezien op het naleven van deze Keurregels. Deze regels staan vermeld in de vergunningen.Alle regels beregening met grond- en oppervlaktewater staan uitgelegd op

www.aaenmaas.nl/droogte

Toezicht

Grond- en oppervlaktewaterstanden hangen nauw samen en vormen een complex systeem. Waterschap Aa en Maas ziet toe op een juiste verdeling tussen landbouw en natuur in een groot deel van de provincie. Overmatig gebruik van grond- of oppervlaktewater in het ene gebied kan (onherstelbare) schade veroorzaken in een ander gebied. 

Spaarzaam gebruik van grondwater

Om schade aan de niet beregende gronden en natuurgebieden zo gering mogelijk te houden, doen de waterschappen een dringend beroep op de vergunninghouders om alleen te beregenen als het echt noodzakelijk is. Zuinig zijn met water is zowel voor de landbouw als de natuur van groot belang. Om de droogte op te heffen is een langere periode van voldoende neerslag nodig, die is nu nog niet in zicht.

Schadelijk

Een langdurige droge periode kan schadelijk zijn voor bomen, planten, dieren en gewassen. Door de sterke verdamping, zakt ook het grondwaterpeil. Hierdoor kunnen de wortels op termijn niet meer bij het water.

Met het droogvallen van sloten en plassen, droogt het leefgebied van vissen en amfibieën letterlijk op. Door lage waterstanden warmt de temperatuur sneller op en neemt de concentratie van opgeloste stoffen en bacteriën toe. Botulisme en blauwalg kunnen zich dan eerder manifesteren. Ook heeft warm water een lager zuurstofgehalte en dit kan leiden tot zuurstoftekort en mogelijk vissterfte.

Controle

De medewerkers van het waterschap zijn dan ook alert en voeren extra controles uit. Zij letten op het naleven van de regels en het goed functioneren van stuwen en verdeelwerken en op de waterkwaliteit.

Kijk voor meer informatie op www.aaenmaas.nl/droogte