Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

waterschap_aa_en_maasSchoon water is van levensbelang Kom naar de open dag op zondag 3 juli. Van 11.00-16.00 uur houdt waterschap Aa en Maas een open dag op de rioolwaterzuiveringen in Oijen (Parallelweg 1) en Dinther (Hazelbergsestraat 5). Vanaf 11.00 uur zijn er excursies en worden alle raadselen rondom afvalwater ontrafeld. Tot slot is er voor iedereen friet met mayo.

Leuk uitje voor het hele gezin
Als je thuis de wc doortrekt, gaat het afvalwater via de riolering naar de rioolwaterzuivering. Per persoon per dag komt hier gemiddeld 135 liter afvalwater binnen. In Oijen en in Dinther zuivert het waterschap dagelijks gemiddeld 6 tot 8 miljoen liter afvalwater per uur.

Voor Aa en Maas is het hard werken om het afvalwater van 700.000 mensen en bedrijven binnen 24 uur te zuiveren en weer schoon terug de natuur in te laten stromen. Continu zien wij er op toe dat dit goed gebeurt. Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier. Als wij afvalwater niet zuiveren kunnen ziektes van weleer ontstaan. Zelfs Cholera.

Bacteriën zuiveren afvalwater
Met behulp van bacteriën wordt afvalwater gezuiverd. Tijdens de open dag is dat goed te zien. Aa en Maas haalt tijdens het zuiveren onder meer stikstof en fosfaat uit het afvalwater, want als deze stoffen terug in de natuur komen heeft dat ernstige gevolgen voor de gezondheid van de mens en voor alles wat groeit en bloeit.

Poep en plas leveren energie op
Voor nu én voor later speelt duurzaamheid een belangrijke rol in het beleid en de bedrijfsvoering van waterschap Aa en Maas. Lid Dagelijks bestuur Piet Beltman hierover: “Ook innovaties komen voort uit een bedrijfsvoering waarin duurzaamheid ook als belangrijke economische factor wordt gezien. Uit poep en plas wint het waterschap energie terug. En als het met de ontwikkeling meezit ook stikstof en fosfaat, te gebruiken als kunstmest voor de landbouw. Mogelijkheden worden onderzocht om geneesmiddelen en hormonen uit urine te verwijderen. Ook generaties na ons gaan hier profijt van hebben. Want werken met water doen wij voor nu en later.”

Stickers
Wilt u stickers met tips over wat u niet door de wc mag spoelen, zoals wc-doekjes, frituurvet en medicijnen. Mail uw adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. stickers.