Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

AgrifirmResearchfarm Laverdonk van Agrifirm Feed in Heeswijk-Dinther voldoet na nieuwbouw en een aanstaande verbouwing aan de laatste wet- en regelgeving. Onlangs werd de nieuwe vleesvarkensstal in gebruik genomen.  De pluimveestal volgt halverwege 2012. Hiermee is voortzetting van onderzoek naar de toekomst toe gegarandeerd.

Ook Researchfarm Laverdonk heeft te maken met nieuwe wet- en regelgeving. Voor de vleesvarkensstal leidde dit tot nieuwbouw. Onlangs werd de nieuwe stal voor de huisvesting van 720 vleesvarkens in gebruik genomen. Uitgangspunt was meer ruimte voor de varkens en een lagere emissie door het plaatsen van een luchtwasser. In totaal biedt Laverdonk nu onderdak aan 1880 vleesvarkens. De stal is zo ingericht dat metingen en waarnemingen gemakkelijk uitgevoerd kunnen worden. Zo vindt bijvoorbeeld de registratie van voer- en wateropname per hok plaats en is er één afdeling met voerstations, inclusief weegplateau. Hiermee kan ieder individueel varken exact gevoerd worden naar behoefte.

Ook met de verbouwing van de legpluimveestal wordt rekening gehouden met efficiënt onderzoek. Het is de bedoeling om de bestaande kooihuisvesting te vervangen door een welzijnsvriendelijker volièresysteem. Daarmee is de stal flexibel te gebruiken; met grote en kleinere groepen. De stal krijgt veel technische snufjes om bijvoorbeeld de eieren per groep apart te kunnen verzamelen en wegen en om de voer- en wateropname en het gewichtsverloop van de kippen dagelijks te registreren. Daarnaast moet een warmtewisselaar helpen bij het regelen van het klimaat en het drogen van de mest. Agrifirm verwacht de aangepaste pluimveestal halverwege 2012 in gebruik te nemen.

Laverdonk is onderdeel van Agrifirm Innovation Center en doet praktijkonderzoek bij varkens, leg- en vleespluimvee en rosékalveren. De Researchfarm voert voer-, verterings- en opnameproeven, en stofwisselings-, weerstand- en infectiestudies uit voor dochterondernemingen van Agrifirm Group in Nederland en daarbuiten.

bron: Agrifirm, 13/07/11