“Als betrokken natuurverenigingen in het Aa-dal hebben wij nagedacht over de gevaren en gevolgen daarvan voor de natuur en biodiversiteit in het betreffende gebied.
Onze conclusie is, dat welke variant ook gekozen gaat worden er altijd aanzienlijke schade zal zijn voor landschap en natuur.
Daarom zal het noodzakelijk zijn om die schade te compenseren en zelfs een extra inspanning te leveren om de verdere achteruitgang van de biodiversiteit in het betreffende gebied te voorkomen. Ons standpunt is derhalve, dat eerst de noodzaak moet zijn aangetoond, anders is aantasting van de natuur niet gerechtvaardigd, ook niet met mitigatie en compensatie.
Over de te nemen maatregelen geven wij u de volgende aandachtspunten en adviezen mee:
1. Het is voor behoud van de natuur noodzakelijk dat de te nemen compenserende natuurmaatregelen vooruitlopen op dan wel tegelijkertijd met de reconstructiewerkzaamheden worden uitgevoerd.
2. Het Wijboschbroek is een belangrijk gebied in het Aa-dal. Met de aanleg van Zuid-Willemsvaart en de N279 is een barrière ontstaan die met enige moeite nog overbrugbaar is voor de verschillende soorten dieren. Als de weg verbreed wordt, zal dit veel moeilijker worden. Het is noodzakelijk om hiervoor een oplossing te zoeken in de vorm van een ecoduct van voldoende omvang en met een goede verbindingszone.
3. Het Aa-dal is belangrijk als ecologische verbindingszone. Hiervoor zijn al verschillende investeringen gedaan. Het meest geschikte gebied om de schade die door de verbreding van de N279 veroorzaakt wordt te beperken is bescherming en versterking van het Aa-dal. Een meer robuuste uitvoering van de ecologische verbindingszone verhoogt de kansen voor natuurontwikkeling en biedt de beste kansen om schade voor de natuur te beperken.
4. Het Aa-dal is belangrijk voor recreatie van fietsers en wandelaars. Het is een belangrijke mogelijkheid om in contact te komen met de natuur. Dat betekent dat er ook aandacht moet zijn voor een deugdelijke ontsluiting en bereikbaarheid van het gebied voor recreanten.
5. Verder is het noodzakelijk om ook aandacht te besteden aan het doorgaande fietsverkeer. Als het woon-werkverkeer per fiets gestimuleerd wordt kan dat het aantal autobewegingen op de N279 beperken.
6. Ook de ontwikkeling van hoogwaardig openbaar vervoer kan een flinke bijdrage leveren aan beperking van het autoverkeer.
7. Het herinrichten van de N279 heeft ook gevolgen voor het landschap. Wij denken daarbij aan de achteruitgang van de beeldkwaliteit van het landschap, de toename van geluid en licht. De te nemen maatregelen dienen ook in te spelen op beperking van de nadelige gevolgen voor het landschap.
Wij hopen dat u zoveel mogelijk rekening gaat houden met deze aandachtspunten en adviezen en willen graag met u meedenken over de verdere invulling ervan.”
Met dank aan www.tvschijndel.nl