Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

BontebessenvlinderTijdens de zevende Nationale Nachtvlinder Nacht, op vrijdagavond 2 september 2011, worden op diverse plekken in Nederland nachtvlinders geïnventariseerd. Op een strategische plek in de tuin van de Abdij stellen leden van de IVN Vlinder- en libellenwerkgroep Bernheze/Oss een laken met een sterke lamp op. Om 20.30 uur kunt u vanaf de boekwinkel (Abdijstraat 49) bij de Abdij mee de tuin in.
 
Appeltak, Huismoeder, Bleke grasuil en Hyena zijn namen van nachtvlinders die mogelijk langs komen. De nachtvlinders worden aangetrokken door het licht en strijken neer op het laken. Als ze op het laken zitten krijgen de aanwezigen de kans de vlinders te bekijken en worden ze op naam gebracht. De werkgroep gaat tot middernacht door met inventariseren, maar u bent uiteraard niet verplicht tot die tijd te blijven. Deelname is gratis.

Dubbeldoel
De Nationale Nachtvlinder Nacht heeft twee hoofddoelen: 1. Zoveel mogelijk mensen op een spannende manier kennis laten maken met nachtvlinders; 2. Tegelijk verspreid over het hele land gegevens van nachtvlinders verzamelen. Tijdens de vorige Nationale Nachtvlinder Nacht, op 9 juli 2010, werden er op meer dan 80 plekken in Nederland nachtvlinders geteld. Het was een super nacht omdat de temperatuur niet onder de 20 graden kwam. In totaal kwamen in Nederland meer dan 2.000 mensen op deze activiteit af.

Vlinder- en libellenwerkgroep
Leden van IVN Bernheze en IVN Oss vormen de Vlinder- en libellenwerkgroep. Deze actieve werkgroep gaat vanaf eind april tot begin oktober elke twee weken het veld in om vlinders en libellen te zoeken. In deze periode zijn op een aantal avonden de nachtvlinders aan de beurt. De waarnemingen worden ingevoerd op www.telmee.nl. In deze databank kan iedereen waarnemingen van planten en dieren invoeren. Nergens ter wereld zijn procentueel zoveel mensen actief met het waarnemen van planten en dieren als in Nederland. Door de gegevens van duizenden vrijwilligers is er er een goed beeld van de ontwikkelingen van planten en dieren.

IVN
Het IVN is een landelijke vereniging voor natuur- en milieueducatie. Met ruim zeventienduizend leden is het een actieve club mensen met liefde voor de natuur en het landschap. Door voorlichting, educatie, inventarisaties en natuur- en landschapsonderhoud draagt het IVN bij aan het behouden en versterken van onze natuur en het landschap.