Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

110926_De_AaPraat mee over Beekherstel Aa Heeswijk-Dinther
De Aa is een langzaam stromende beek. In de jaren dertig van de vorige eeuw is de Aa gekanaliseerd. Meanders zijn afgesloten en kades aangelegd om het water zo snel mogelijk af te kunnen voeren..
Daarnaast is door ruilverkaveling in de jaren zestig het oude cultuurlandschap in het Aa-dal aanzienlijk veranderd.
Tegenwoordig denken we anders over de inrichting van natuur en landschap. In dit beeld past een rechte gekanaliseerde Aa niet meer.

Om overstromingen en verdroging tegen te gaan willen we water langer vasthouden en niet meer zo snel mogelijk afvoeren. Daarnaast streven we naar een gevarieerdere beekloop om meer plant- en diersoorten een kans te bieden. Daarmee worden natuur en recreatie in het Aa-dal aantrekkelijker.

Natte Natuurparel

Door waterschap en gemeenten zijn of worden verschillende projecten uitgevoerd om de Aa een natuurlijkere uitstraling te geven. Tussen ’s-Hertogenbosch en Kasteel Heeswijk is het beekherstelproject Dynamisch Beekdal in uitvoering. Ten oosten van de Kilsdonkse molen (in Heeswijk-Dinther) gaat het om de projecten Masterplan Aa Veghel en Ecologische Verbindingszone Zwanenburg / Kilsdonkse Molen. Deze zijn voor een deel al uitgevoerd.

Het gedeelte van de Aa tussen de Kilsdonkse Molen en Kasteel Heeswijk heeft de naam Beekherstel Aa Heeswijk-Dinther gekregen. De Aa moet in dit gebied weer een langzaam stromende, meanderende benedenloop worden. Het gebied hoort gedeeltelijk bij de ecologische hoofdstructuur en is ook voor een deel aangewezen als Natte Natuurparel. Dit is een natuurgebied met een bijzondere ecologische waarde die afhankelijk is van water. Het beekherstel-project is een samenwerking tussen waterschap Aa en Maas en de gemeente Bernheze.

Bijeenkomst

In het Programma van Eisen staan de onderwerpen van het te ontwikkelen plan voor Beekherstel Aa Heeswijk-Dinther. Het is onlangs vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van het waterschap. Het doel is de Aa over een lengte van vijf kilometer in oude glorie te herstellen. Deze natuurlijke inrichting past in een nieuw gebruik van het beekdal. Een gedeelte van 1,2 kilometer van het traject kan direct opgepakt worden; de daarvoor benodigde gronden zijn in eigendom.

Het waterschap nodigt belanghebbenden uit voor een presentatie van het Programma van Eisen. Zeven thema’s komen daarbij aan bod: waterhuishouding; natuur; recreatie; cultuurhistorie, landschap en archeologie; bodem; landbouw en grondgebruik; beheer en onderhoud. De presentatie is op dinsdag 4 oktober in Cultureel Centrum Servaes. Het waterschap wil graag uw mening en ideeën horen.

De volgende stap is het maken van de Inrichtingsvisie. Daarin staan de maatregelen in het kader van beekherstel en verdrogingsbestrijding. De avond is voor iedereen toegankelijk en begint om 20.00 uur.

Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water. Dit doen we voor nu en later, voor 700.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant.

  • Wij zuiveren het afvalwater en geven het weer schoon terug aan de natuur. Heel belangrijk! Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier.
  • Wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw zodat gewassen goed kunnen groeien.
  • Wij zien er op toe dat de 110 kilometer lange Maasdijk bestand is tegen extreem hoge waterstanden.
  • We zetten ons in voor fraaie waterrijke gebieden in natuur en stad zodat iedereen er van kan genieten.
  • Wij controleren de waterkwaliteit in recreatieplassen zodat niemand ziek wordt van een zwempartij.
  • We nemen noodzakelijke maatregelen met betrekking tot de klimaatverandering.

Waterschap Aa en Maas staat voor duurzaam waterbeheer, waarbij de nadruk ligt op ieders veiligheid, gezondheid en welzijn. Ook de generaties na ons hebben hier profijt van.

Werken met water. Voor nu en later.

De laatste nieuws- en persberichten van Aa en Maas

kunt u ook volgen via twitter  (http://twitter.com/aaenmaas)

en onze rss service (www.aaenmaas.nl/nieuwsservice).