Wanneer er weer meer neerslag valt in de winter, vult waterschap Aa en Maas de grondwaterstanden zo goed mogelijk aan. “Zo creëert het waterschap een ondergrondse buffer met water om voorbereid te zijn op een mogelijk droog voorjaar. Met een juiste strategie voor waterbeheer speelt Aa en Maas in op wat er nu speelt én waar in de nabije toekomst (het groeiseizoen) behoefte aan is. Werken met water, voor nu en later”, aldus Verheijen.
Contrast met vorig jaar
De droogte steekt scherp af tegen de situatie van een jaar geleden. Toen was er sprake van hevige wateroverlast. Beken en sloten waren overvol en landbouwpercelen stonden onder water. De medewerkers van waterschap Aa en Maas moesten met man en macht het water zo goed en snel mogelijk afvoeren en gemalen draaiden op volle toeren.
2011: jaar van klimatologische extremen
Januari 2011 begon met hoog water op de Maas, medewerkers van Aa en Maas waren actief om met name in ’s-Hertogenbosch ernstige wateroverlast te voorkomen. Daarna volgde een extreem droog en vroeg voorjaar. Waterschap Aa en Maas kondigde beregeningsverboden af om de waterkwaliteit en de grond- en oppervlaktewaterstanden te stabiliseren.
De zomer van 2011 staat bekend als de natste en slechtste zomer van de eeuw en ook september begon erg nat. Droge en warme zomerse dagen lieten zich pas in de herfst zien. Het najaar nu is ook warm en droog voor de tijd van het jaar. Het is duidelijk dat 2011 een jaar van droge en natte extremen is. Een jaar waarin het belang van voldoende water in droge tijden, het voorkomen van wateroverlast in natte tijden én het zorgen van veiligheid tegen overstroming goed zichtbaar waren.
Geen extreme schade
Ondank de extreme omstandigheden dit jaar is er geen extreme schade opgetreden. Door goed te anticiperen heeft het waterschap de schade tot een minimum beperkt. Hoe? Door bij een tekort water zoveel mogelijk te bufferen en vast te houden waar dat kan. En door ruimte te reserveren om wateroverlast te voorkomen. Bijvoorbeeld door de inrichting van waterbergingsgebieden.
Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water. Dit doen we voor nu en later, voor 700.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant.
- Wij zuiveren het afvalwater en geven het weer schoon terug aan de natuur. Heel belangrijk! Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier.
- Wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw zodat gewassen goed kunnen groeien.
- Wij zien er op toe dat de 110 kilometer lange Maasdijk bestand is tegen extreem hoge waterstanden.
- We zetten ons in voor fraaie waterrijke gebieden in natuur en stad zodat iedereen er van kan genieten.
- Wij controleren de waterkwaliteit in recreatieplassen zodat niemand ziek wordt van een zwempartij.
- We nemen noodzakelijke maatregelen met betrekking tot de klimaatverandering.
Waterschap Aa en Maas staat voor duurzaam waterbeheer, waarbij de nadruk ligt op ieders veiligheid, gezondheid en welzijn. Ook de generaties na ons hebben hier profijt van.
Werken met water. Voor nu en later.