Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

waterschap_aa_en_maasDe aanleg van de vispassages langs de Leijgraaf, tussen Heeswijk-Dinther en Uden, is afgerond. De werkzaamheden zijn in februari 2011 gestart. Met de realisatie hiervan kunnen vissen als de kopvoorn, winde, riviergrondel en het bermpje vrij door de beek zwemmen.

 

Pilot In eerste instantie zouden vier vispassages worden aangelegd. Echter bij de stuw 211H (Watersteeg in Vorstenbosch) bleek uit nader onderzoek dat op deze locatie ondergronds een belangrijke KPN kabel ligt. Als deze verplaatst moet worden, brengt dat een behoorlijke kostenstijging met zich mee. Het waterschap heeft alternatieven bekeken. Het verval over de stuw is relatief klein. De keuze is gemaakt om als pilot de stuw in de maanden februari tot mei (paaiseizoen) plat te leggen. Hierdoor kunnen vissen dan toch over de stuw zwemmen. Gevolg is dat het waterpeil in deze periode ongeveer 30cm lager komt te staan. Hierbij houdt het waterschap ook rekening met andere belangen. Dat betekent dat bij naderende droogte de stuw alsnog naar het oude niveau opgezet wordt om water voor de droge periode vast te houden. Het komend jaar wordt deze constructie gemonitord.

De locaties waar de drie aangelegde passages liggen zijn: stuw 211C (Galgenberg in Heeswijk-Dinther); stuw 211D (Het Schoor in Heeswijk-Dinther) en stuw 211G (Hondstraat in Vorstenbosch). De vispassages zijn ondergrondse betonnen constructies afgedekt met een metaalplaat. Deze constructies zijn, met uitzondering van de metaalplaat, in het veld niet zichtbaar.

Vrije doorgang voor vissen

Een gezond ecologisch systeem kenmerkt zich onder meer door goede mogelijkheden voor vismigratie. Dat stellen de Europese Kaderrichtlijn Water en de nota Visstand en Visserijbeheer van het Rijk. Het Waterbeheersplan van het waterschap is gebaseerd op onder meer deze twee richtlijnen, van waaruit het inrichtingsplan is opgesteld. Stuwen vormen nu nog een obstakel voor een goede vismigratie. Met de vispassages kunnen de vissen stroomopwaarts naar andere gebieden zwemmen. Hierdoor komen geïsoleerde en daardoor bedreigde populaties weer onderling met elkaar in contact. Dat maakt deze populaties stabieler en gezonder. Ook maken de vispassages de paaigebieden bereikbaar.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland

De aanleg van deze vispassages maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.

 

Ingezonden door Waterschap Aa en Maas