Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

waterschapsenergieBruin afvalwater wordt groene energie
Naast groene energie uit zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales en biomassa is er nu ook groene energie gewonnen uit poep en plas. Deze Waterschapsenergie wordt onder andere opgewekt op de rioolwaterzuivering op Treurenburg in Den Bosch en is nu voor iedereen verkrijgbaar via energieleverancier Greenchoice.

 

Waterschap Aa en Maas zuivert afvalwater en laat het weer schoon terug de natuur in stromen. Maar voordat het zover is kan er energie uit worden gehaald. In Den Bosch en ook in Tilburg en Nieuwegein gebeurt dat al. Een deel van de teruggewonnen energie wordt ingezet op de zuivering zelf, een ander deel is te koop via Greenchoice. Op termijn willen de waterschappen energie opwekken voor vele tienduizenden huishoudens.

 

Innovatieve technieken

Na het zuiveren van afvalwater houden we op de zuivering slib over. Dit vergisten wij zodat er biogas vrijkomt. Door toepassing van innovatieve technieken kan de opbrengst flink worden verhoogd. De verwachting is dat, in combinatie met energiebesparende maatregelen, de zuiveringsinstallaties komende jaren veranderen van energieverbruiker in energieproducent. Zeker  de rioolwaterzuivering in Den Bosch. Want bij de op stapel staande renovatie van deze zuivering zijn materiaalkeuze, type technologie en energie- en grondstofverbruik belangrijke ontwerpparameters.

 

Waterschap Aa en Maas heeft een voorbeeldfunctie voor andere overheden, bedrijven en burgers. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid spelen dan ook een belangrijke rol in het beleid en de bedrijfsvoering. Want werken met water, doen we niet alleen voor nú maar ook voor later, zodat ook generaties na ons de vruchten kunnen plukken van een gezonde en in alle opzichten groene leefomgeving.   

 

Meer info www.waterschapsenergie.nl

Waterschapsenergie, een nieuwe generatie energie