Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120402Brabants_LandschapOp paasmaandag 9 april kan deelgenomen worden aan wandelexcursies door negen landgoederen van Brabants Landschap. Traditiegetrouw organiseert Brabants Landschap op tweede paasdag wan- delingen met natuurgidsen en boswachters in samenwerking met het IVN.

Thema dit jaar is ‘landgoederen komen tot leven’. De wandelingen duren anderhalf uur en beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur.  Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. De hond mag helaas niet meewandelen en het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen aan te trekken.

150 landgoederen in één provincie
Landgoederen zijn in vroeger eeuwen door rijken en machtigen gesticht om de drukke en vieze stad te kunnen ontvluchten. Toen het dure onderhoud van landgoederen steeds moeilijker was op te brengen, gingen er veel over in handen van natuurbeschermings-organisaties. Brabant telt veel meer landgoederen dan gedacht, maar liefst 150, waarvan er 30 onder de hoede van Brabants Landschap vallen. Niet alleen het landschap en de natuur worden er gekoesterd, maar ook de rijke cultuurhistorie. Waren ze vroeger voor de ‘gewone man’ streng verboden, nu zijn ze vrij toegankelijk.

Landgoed en Kasteel Heeswijk
Middeleeuwse burcht, ten tijde van de Romantiek (19de eeuw) verbouwd in neogotische stijl. De op het kasteel uitkomende lanen liggen op dijkjes om het kasteel ook in natte periodes te kunnen bereiken. Op dezelfde dag houdt Kasteel Heeswijk haar jaarlijkse lentefeest, waarbij de foto-expositie ‘Lief en Leed van landgoederen’ te bezichtigen is in de ridderzaal van het kasteel. Deze is tot stand gekomen in het kader van een grensoverschrijdende samenwerking (Interreg) tussen Brabants Landschap en Kempens Landschap.

Start voor de poort van het kasteel. De wandelexcursie en kasteelplein zijn
gratis, entree kasteel € 7,-. Begunstigers Brabants Landschap € 4,50.
Weiland aan de Gouverneursweg (€ 2,-)

Voor meer informatie Brabants Landschap:  www.brabantslandschap.nl