Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

waterschap_aa_en_maasPer 1 mei is het voor het waterschap niet meer nodig om voor lichte milieu- en Keurovertredingen een heel proces-verbaal op te maken. De Keur is de verordening van het waterschap die regelt wat wel en niet mag in of nabij oppervlaktewater en dijken.

Vanaf deze dag wordt landelijk de Bestuurlijke Stafbeschikking ingevoerd (BSBm en BSBk). Een nieuw lik-op-stukinstrument voor het waterschap. Dit betekent dat als een opsporingsambtenaar van het waterschap een overtreding ziet waarvoor voorheen een proces-verbaal werd opgemaakt, dan kan hij/zij in de nieuwe situatie gelijk een bon  uitschrijven.

 

De winst

De Bestuurlijke Strafbeschikking maakt het mogelijk eenvoudige strafbare feiten, zonder tussenkomst van de strafrechter, af te doen met een strafrechtelijke boete. De buitengewone opsporingsambtenaren (BOA) van het waterschap zijn bevoegd de boete uit te vaardigen. Het is vergelijkbaar met het uitschrijven van parkeerboetes door  parkeerwachten van de gemeente. De winst die het oplevert is vooral tijd. Waar voorheen een proces-verbaal opgemaakt moest worden, volstaat nu het uitschrijven van een bon (1 PV = 10 bonnen). De boete wordt geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De opbrengsten komen dus niet ten goede aan het waterschap maar aan het Rijk.

 

Afhandeling

Nadat de zaak aan het CJIB is aangeleverd, verstuurt het CJIB de strafbeschikking naar de verdachte en start de inning van de geldboete. Is de verdachte het niet eens met de strafbeschikking dan kan hij verzet instellen bij de Officier van Justitie. Het verzet schort de betalingsverplichting echter niet op.

 

Landelijke richtlijn

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een richtlijn opgesteld voor het werken met deze strafbeschikking. Zware overtredingen zijn uitgezonderd en worden op de oude manier via een proces-verbaal afgehandeld. De invoering van de Bestuurlijke Strafbeschikking is gericht op een effectievere en efficiëntere handhaving. Naast waterschappen  kunnen regionale uitvoeringsdiensten, Rijkswaterstaat, de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) dit instrument  toepassen.

 

Meet weten?

Voor meer informatie kijk op www.uitvoeringmetambitie.nl . De Keur die waterschap Aa en Maas hanteert staat op www.aaenmaas.nl/keur