Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

pietje_de_kapper.jpgPietje de kapper, wie kent hem niet? Piet werd in 1921 geboren in Rotterdam. Toen hij twee was overleed zijn moeder, waardoor zijn vader alleen kwam te zitten met 8 kinderen. Op zijn veertiende ging hij op zoek naar een baan.

Hij wilde graag kapper worden, dus solliciteerde Pietje naar een baan als kappers-leerling in Wijchen.

Vier jaar lang heeft hij hard gewerkt tegen kost en inwoning om vakbekwaam kapper te worden. In 1940 ging hij op zoek naar een betaalde baan. In Heeswijk zochten ze bij kapper van Alebeek een herenkapper. Piet dacht, ik ben geknipt voor die baan. En het was zo geregeld. Hij ging inwonen bij de zaak, en verdiende maar liefst 5 gulden per week.


Oorlog  

Een maand later brak de oorlog uit. Overdag werd er gewoon gewerkt, maar de eerste weken doken ze ’s nachts onder vanwege gevaar voor bombardementen. Het waren geen beste tijden. Piet heeft een keer iets meegemaakt dat hij nooit meer zal vergeten. Er kwamen twee Duitsers in de zaak die geschoren wilden worden. Piet kreeg een pistool op zich gericht en de Duitser zei: ”Als je me snijdt, schiet ik”. Gelukkig is het goed afgelopen…

Eigen kapperszaak  

Na de oorlog zei iemand tegen Piet: “Waarom begin je niet een kapperszaak in Dinther? Dan hoeven we niet telkens helemaal naar Heeswijk”. Dat zette Piet aan het denken. Toen hij hoorde dat ‘Sigarenzaak de Visser’ in de Schoolstraat ermee stopte, greep hij zijn kans. Hij kon de ruimte voor een rijksdaalder per maand huren. Hij kreeg toestemming van de loco-burgemeester, maar had nog geen diploma. Samen met Pauke Thijsen begon hij een vennootschap zodat hij zich kon inschrijven bij de kamer van koophandel. Hij kreeg een spiegel en wat kappersspullen van Pauke en kon beginnen. Het liep storm, want heel mannelijk Dinther hoefde niet meer helemaal naar Heeswijk voor een knipbeurt.

Pastoor Lathouwersstraat
In de schoolstraat ontmoette hij ook zijn toekomstige vrouw. Voor hun eerste afspraakje vroeg hij toestemming aan haar moeder. Ze gingen op de fiets naar Veghel, daar draaide een western in de bioscoop. Na een aantal jaren, in 1946, zijn ze getrouwd.  

Toen de kinderen van familie de Visser groter werden, moest de kapperszaak verhuizen. De ruimte was nodig om slaapkamers van de maken. Toen heeft Piet nog een paar jaar bij zijn schoonouders gewoond, maar hij moest wel bij de jongens slapen… Uiteindelijk zijn Piet en zijn vrouw in de serre van Harrie van de Ven gaan wonen en werken. Ze konden die huren voor een rijksdaalder per week. Twee kinderen werden er geboren. In 1965 besloten ze nog een keer te verhuizen, naar de Pastoor Lathouwersstraat. Dit huis hebben ze verbouwd, zodat ze er ook konden werken.

Pietje en Rieky
En hier woont Pietje nog steeds. Helaas is zijn vrouw in 1986 overleden.
Gelukkig is Piet later op dansles gegaan en ontmoette daar zijn huidige vriendin. Ze heet Rieky en komt uit Helmond.
Samen zijn ze erg gelukkig. Ze dansen veel, wel 4 tot 5 keer per week. Het is hun grootste hobby, samen met Piets kapperszaak. Hij heeft nog steeds veel vaste klanten, en ouderwets lage prijzen.
Maar, bij Pietje betaal je niet voor het knippen, alleen voor het zitten…

Foto en tekst: Marieke Dijkhoff- van Grinsven
Meer foto's van Marieke.....

http://www.freezzz.nl/pietjedekapper/