Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

lcwh.jpgDagelijks passeren wandelaars en fietsers De Looz Corswarem Hoeve bij Kasteel Heeswijk en vaak vragen de nieuwsgierige passanten of ze binnen een kijkje mogen nemen. "Vooral in de weekenden is het hier een komen en gaan van wandelaars en fietsers.

Sommigen vragen zelfs of ze iets kunnen drinken. We zijn in heel Nederland bekend, maar veel mensen in Bernheze weten niet wat de Looz Corswarem Hoeve is. We vinden het daarom tijd worden om de hoeve twee dagen open te stellen, zodat iedereen kan komen kijken", legt Thea Haeve uit.

Samen met Jan Termeer vormt Haeve de directie van de kampeerboerderij voor mensen met een functiebeperking. De met riet gedekte langgevelboerderij op steenworp afstand van Kasteel Heeswijk is vernoemd naar Princesse de Looz Corswarem, de moeder van voormalig kasteelheer Baron van den Bogaerde.

De boerderij was de lievelingshoeve van de baron en geregeld ging hij er bij zijn pachters, de familie Van Schijndel, op de koffie. Vooral geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen en volwassenen vinden tegenwoordig hun weg naar de vakantieboerderij. In de rustige maanden komen ook andere groepen er logeren, onder wie deelnemers aan familiebijeenkomsten en reünies.

De Looz Corswarem Hoeve, die nu eigendom is van Brabants Landschap, wordt beheerd door Stichting De Houtduif. Het was Cécile Veraart van De Houtduif die in 1975 op haar speurtocht naar een geschikt verblijf voor therapeutische weekends op de hoeve stuitte. In de loop der jaren werd de hoeve uitgebouwd en aangepast tot vakantieboerderij voor mensen met een beperking. "Het unieke van De Looz Corswarem Hoeve is de combinatie van een vakantieboerderij waarin alles is aangepast, tot en met het binnen- en buitenspeelmateriaal, èn de unieke ligging vlakbij het prachtige Kasteel Heeswijk. We zitten op korte afstand van Den Bosch, de Beekse Bergen en de Efteling en onze gasten vinden het heerlijk om hier overal rond te fietsen op onze aangepaste fietsen. We hebben een bezettingsgraad van 80 tot 85 procent en dat is gewoon heel erg goed", aldus Haeve.

Een regelmatige gast in de boerderij is Stichting Hulphond Nederland. Tijdens hun verblijf stelt deze stichting vast of er een klik is tussen baas en hond en of de man of vrouw met een beperking met de hond naar huis kan gaan. In Heeswijk-Dinther oefenen de deelnemers en hun honden.

"Ik zie ook dementerende gasten die hier heel veel herkenning vinden in en rond de boerderij. Onze gasten maken zelf hun programma, maar we zeggen wel eens: neem de tijd, maak niet te veel plannen en geniet er ook zelf van. We houden constant de wensen van onze gasten in de gaten. We willen goed bij de tijd blijven."

De deuren op zaterdag 10 en zondag 11 januari 2009 staan open voor publiek van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Bron: Brabants Dagblad, auteur: Peter van der Steen