Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

logo_sp_bernheze.jpgHet college van burgermeester en wethouders van Bernheze lapt de democratie aan haar laars. Op 18 december 2008 is een democratisch besluit genomen door de gemeenteraad van Bernheze.  Het ging over woningbouw voor de komende jaren.  
Het college dient democratische - bij meerderheid genomen - raadsbesluiten te respecteren en uit te voeren. Zo niet in Bernheze! De verantwoordelijke wethouder laat doodleuk weten het besluit niet uit te voeren. Een diepe minachting van de raad! De raad is overigens wel het hoogste bestuursorgaan.  

Op 18 december j.l. debatteerde de raad van Bernheze langdurig over de woonvisie. Van een reeks wijzigingsvoorstellen wordt slechts één voorstel (van de collega’s van PP93) met meerderheid van stemmen aangenomen. In dit voorstel wil de meerderheid van de raad drie dingen van de wethouder. Ten eerste 50 tot 63% betaalbare woningen per project realiseren. Ten tweede die betaalbare woningen realiseren door o.a. koopgarant regelingen, maatschappelijk gebonden eigendom of collectief particulier opdrachtgeverschap. Tenslotte wil de raadsmeerderheid dat er beter passende regels voor woninguitgifte ontwikkeld worden. Het gaat daarbij vooral om bouwen voor eigen inwoners!! Een heldere en duidelijke opdracht aan het college in de ogen van de SP.

In onze partij zouden de mouwen opgestroopt worden en …. aan de slag! Zo niet bij de verantwoordelijke wethouder. MinachtingWat schetst onze verbazing!? De woonvisie staat voor 5 februari opnieuw op de agenda. De kern van het nieuwe raadsvoorstel is: “de met een democratische meerderheid aangenomen wijziging niet uitvoeren”. Een ware minachting van het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. Regentengedrag ten top! Op deze manier wordt de raad tot een marionet gedegradeerd, die ritueel bijeenkomt op gezette tijden om samen een schijndemocratie op te houden.

Als er op deze wijze met democratie wordt omgegaan dan blijven volgende keer nog meer kiezers thuis. Als het college de gemeente Bernheze zo wil besturen, dan zijn we op de verkeerde weg. De gemeenteraad is dan niet meer dan een maandelijks kaartclubje. SignaalDe SP gaat ervan uit dat alle collega-raadsfracties deze minachting niet accepteren.

Op 5 februari heeft het hoogste orgaan (= de gemeenteraad) de gelegenheid een duidelijk signaal af te geven naar het college: “Het besluit van 18 december respecteren en uitvoeren!” En verder periodiek rapporteren aan de raad wat de stand van zaken is. Over mogelijkheden en onmogelijkheden in de uitvoering willen we in de toekomst best discussiëren. Dat is democratie! Mocht het voorstel van het college op 5 februari toch een meerderheid krijgen, dan kan die meerderheid van de gemeenteraad zichzelf niet meer serieus nemen. Dat zou een schertsvertoning van de hoogste orde zijn. De inwoners van Bernheze hebben dan op 3 maart 2010 de kans de verantwoordelijke partijen af te straffen. Af straffen voor de verkwanseling van de democratie. De SP-Hulpdienst De SP-Hulpdienst is er voor iedereen.

Hebt u een probleem waar u niet van weet hoe u het moet oplossen? Ons team staat u ter beschikking. Tijdelijk werkt de hulpdienst vanuit Oss. U kunt terecht op de maandagen van 19.30 tot 20.30 uur en op de zaterdagen van 14.00 tot 15.00 uur aan de Linkensweg 40 te Oss. Contact en lid worden

Hebt u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze, neem dan contact op met een van onze kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Rein van Moorselaar (tel 06-13647503) voor Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode. Als u SP lid bent, of dat graag wilt worden en/of  belangstelling hebt om mensen te helpen, neem dan contact met ons op.
Internet: www.bernheze.sp.nl en émail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Theo van der Heijden, Toon van Vugt, Cor van ErpRaadsleden SP