Het is een aardige gedachte in het open gebied tussen Oss, Uden en Veghel de krachten te bundelen in een ‘sterke plattelandsgemeente’ van meer dan 50.000 inwoners, zoals het idee is van burgemeester Jos Heijmans van Bernheze.
Maar is de huidige gemeente Bernheze wel de hoeder van dat open gebied? Bernheze is in 1993 gecreëerd door de Tweede Kamer. Het belangrijkste dat de drie voormalige gemeenten Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther met elkaar gemeen hadden was dat ze geen behoefte hadden om samen te gaan met een van de grote drie, Oss, Uden of Veghel. De provincie maakte van Bernheze echter niet de hoeder van het open gebied. Nistelrode en Heeswijk-Dinther zouden plattelandskernen blijven, en Heesch zou gaan behoren tot de stedelijke regio Waalboss.
Is er een basis voor Groot Bernheze? We gaan er van uit dat die nieuwe gemeente er alleen komt als de inwoners er zelf voor kiezen. Als ze die keuze maken, zou dat voor een groot deel gebaseerd zijn op dezelfde gevoelens als de ‘ontstaansgevoelens’ van Bernheze: liever niet aansluiten bij een grote buur. Of dat voldoende basis is voor een bestuurlijk samengaan, is voor mij een grote vraag.
Mijn idee van een gemeente is en blijft dat er verwantschap/cohesie moet bestaan tussen de inwoners. Dat is nu al een probleem in de afzonderlijke drie gemeenten. De problemen van Maasdonk komen voor een groot deel voort uit het verschil in oriëntatie tussen Geffen, Vinkel en Nuland. In Landerd speelt hetzelfde met Schaijk, Zeeland en Reek. Ook de kernen van Bernheze hadden en hebben nog steeds weinig met elkaar. Aanvankelijk was dat politiek ook een groot probleem, maar mede door de wijsheid van het gemeentebestuur hebben we het in Bernheze nu redelijk voor elkaar.
Groot-Bernheze wordt nooit een centrumgemeente. Laten we eens kijken naar de fysieke en natuurlijke grenzen van Bernheze: de A59, A50 en de Zuid-Willemsvaart met de N279. Daarbinnen liggen behalve de kernen van Bernheze ook Berlicum, Vinkel en Maliskamp. Volgens mij voelt Berlicum zich niet altijd even happy in de gemeente Sint-Michielsgestel en dat wordt er niet beter op als de fysieke barrières groter worden. Wat ons betreft mag Bernheze blijven wat het is, en moeten Maasdonk en Landerd zelf verstandige keuzes maken. Als je al denkt aan een herindeling, dan denken wij eerder aan samengaan met Vinkel en eventueel Berlicum, als de bevolking van Berlicum daarvoor zou kiezen en Maliskamp. Maar het is zeker niet onze bedoeling om over Maliskamp te gaan ruziën met Den Bosch
Theo van Overbeek raadslid van de fractie van PP93 in de gemeenteraad van Bernheze.